Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 15. 13:32, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

190 éve született Reményi Ede hegedűvirtuóz

190 éve született Reményi Ede hegedűvirtuóz

A félegyházi Petőfi-kultusz megalapozójára, Reményi Edére emlékeztek október 11-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A neves hegedűvirtuóz születésének 190. évfordulóján Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke „Rokonlelkek - Petőfi és Reményi” címmel tartott előadást, amelyben a megjelentek megismerkedhettek a művész életútjával, törekvéseivel, valamint a költő iránt érzett elkötelezettségének és rajongásának és miértjével.

Reményi Ede Miskolcon született 1828. január 17-én. A világ öt kontinensén ismert virtuóz, Viktória királynő „udvari virtuóz” címmel kitüntetetett hegedűse volt. 15 éven át a magyar zenei élet egyik központi szereplője és ünnepelt egyénisége volt. Hangversenyeket adott az ország különböző városaiban, számos nagy jelentőségű alapítványt tett. A hazai közművelődés javára igen sokat áldozott. Ő kezdeményezte a Petőfi-szoboralapra történő gyűjtést, amely érdekében önmaga is komoly áldozatot vállalt.

Életének három fő küldetése volt: a jótékonykodás, a magyar zene népszerűsítése az egész világon, valamint Petőfi Sándor emlékének ébrentartása, népszerűsítése.
Utóbbinak legékesebb bizonyítéka, hogy ő kezdeményezte emléktábla elhelyezését Kiskunfélegyházán azon a házon is, amelyben Petőfi gyermekkorának egy részét töltötte. A dombormű Palásti Gábor helybeli kőfaragómester által készített világos kanfanár mészkő posztamensre került, a Sarlós Boldogasszony templom melletti kertbe.

Az előadást követően a résztvevők ennél az emlékoszlopnál helyezték el tiszteletük koszorúit és virágait.

Az ünnepi megemlékezést Kiss Ákos Jenő dallal, Hegyesi Judit hegedűjátékával színesítette.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.