Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Január 18. 07:13, péntek | Belföld
Forrás: mti

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelye még az idén Budapestre költözik

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelye még az idén Budapestre költözik

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra

- emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter Nyikolaj Koszovval, a pénzintézet elnökével folytatott megbeszélését követően, csütörtökön.

A Pénzügyminisztérium (PM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a miniszter rámutatott: a magyar piacon már eddig is aktív bank közvetlen jelenléte tovább bővíti a magyar vállalatok rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat, és Budapest a közép-kelet-európai térség egyik legjelentősebb pénzügyi központjává válhat.

Varga Mihály az elmúlt év egyik legjelentősebb pénzügypolitikai hírének nevezte a Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének Budapestre költözését. A pénzintézet kormányzótanácsa tavaly decemberben hozott erről határozatot, az erről szóló megállapodást még januárban aláírhatják - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet: az NBB döntésében fontos szerepet játszott, hogy Magyarország évek óta a térség egyik legstabilabban működő állama. Kiemelte: a magyar gazdaság 2018-ban is jól teljesített, két évtizede nem látott mértékben bővült a gazdaság teljesítménye. Ennek hátterében számos tényező, köztük a hatéves bérmegállapodás, az otthonteremtés minden eddiginél jelentősebb támogatása, illetve a gazdaságfehérítő intézkedések állnak, egyúttal a tavalyi egész évet fegyelmezett fiskális politika jellemezte.

Magyarország mára bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontja közé - mutatott rá Varga Mihály, hozzátéve, tavaly 98 külföldi nagyberuházás érkezett az országba, amellyel 17 ezer új munkahely létesült Magyarországon, ezeknek a beruházásoknak az összértéke pedig meghaladta az 1380 milliárd forintot.

A jelenleg moszkvai székhelyű, multilaterális Nemzetközi Beruházási Bank fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.