Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Július 19. 13:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A sikeres élet titka nem a külsőségekben, hanem a lélekben, a jellemben rejlik

A sikeres élet titka nem a külsőségekben, hanem a lélekben, a jellemben rejlik

Ezt vallotta egész életében és sugallta olvasóinak a 139 éve született Móra Ferenc.

Városunkban ma (július 19-én) a Móra Emléknapok keretében több helyszínen megemlékeztek a nagynevű íróról és családjáról.

Elsőként a Móra téri szobornál gyűltek össze városunk elöljárói, a pártok képviselői, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai, Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, a Móra Ferenc Társaság, a közintézményeink képviselői - és mindazok, akik fontosnak tartják és ápolják a Móra kultusz fennmaradását - majd Keresztes Tünde kulturális referens ünnepi gondolatait követően elhelyezték tiszteletük koszorúit az emlékműnél.

Ezt követően az Alsótemetőben folytatódott a megemlékezés Móra Márton sírjánál, ahol Kapus Béláné szólt a megjelentekhez:
„Móra Márton 105 éve, 1923. július 22-én halt meg. Emlékezzünk a félegyházi „Remekes szűcsre”, Móra István író-költő és a mi Móra Ferencünk – városunk büszkeségének, díszpolgárának – édesapjára. Móra Márton mindkét fia szellemi elindítója volt, aki olyan örökséget adott fiainak, amivel kevesen büszkélkedhettek. Ezért emlékezünk rá is a mai napon.”

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke beszédének zárásaként felhívta a figyelmet arra a tujafára, melyet pontosan öt évvel ezelőtt ültetett az egyesület Móra Márton síremléke mellé. A növény azóta sudáran magasodik az ég felé, ahol nagynevű írónk édesapjának lelke nyugszik.

A koszorúk és virágok elhelyezését követően az emlékezés Móra Ferenc szülőházánál folytatódott, ahol Mészáros Márta múzeumigazgató és Kapus Béláné ünnepi gondolatait követően a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai olvastak fel részleteket a Kincskereső Kisködmönből.

Az ünnepi esemény zárásaként a megjelentek elhelyezték koszorúikat és tiszteletük virágait az emlékház falánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.