Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Szeptember 19. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: mti

Angelina Jolie filmjét nevezte az Oscar-díjra Kambodzsa

Angelina Jolie filmjét nevezte az Oscar-díjra Kambodzsa

Angelina Jolie First They Killed My Father (Először az apámmal végeztek) című filmjét nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Kambodzsa - írta hétfőn a The Hollywood Reporter.

Az amerikai filmsztár és rendező kambodzsai állampolgársággal is rendelkezik, egyik gyermekét Kambodzsában fogadta örökbe, és rendezőként jegyzett negyedik játékfilmjét az ázsiai országban forgatta helyi színészekkel.

"Mindannyiunknak, akik ezen a filmen dolgoztunk, nagyon sokat jelent ez a nevezés" - fogalmazott Jolie közleményében.

A First They Killed My Father című filmet a Netflix finanszírozta. A produkció Loung Ung kambodzsai író memoárja nyomán készült. A szerző, aki a vörös khmerek népirtásának egyik túlélője volt, könyvében saját gyermekkori élményeit elevenítette fel. A film így egy gyermek szemszögéből idézi fel a tragikus korszakot. A főszerepet Angelina Jolie amatőr gyerekszereplőre bízta, aki elismerő kritikákat kapott játékáért.

A kambodzsai Oscar-nevezésről döntő bizottság hétfőn a filmet méltatva kiemelte, hogy szinte alig vannak benne párbeszédek, ám Jolie az intenzív képi világgal is katartikus hatást ér el, és egy olyan tragikus korszakát idézi fel a történelemnek, amelyet sokan inkább felednének.

Az alkotást már vetítik a nagyobb kambodzsai mozikban, mert Jolie fontosnak tartotta, hogy minél szélesebb körben megismerjék a helyi nézők. "Mindenekelőtt Kambodzsa számára készítettük ezt a filmet" - hangsúlyozta a produkció múlt heti amerikai premierjén, a Telluride Filmfesztiválon.

Loung Ung, aki társ-forgatókönyvíróként és vezető producerként is dolgozott a filmen, elmondta: felemelő pillanat volt, amikor megtudták, hogy a filmet nevezi az Oscarra Kambodzsa. Hozzáfűzte: sok mindenen ment keresztül, és számára nagyon személyes is a film, ugyanakkor a kambodzsaiak milliói által átélt tapasztalatokat tükröz.

A film másik vezető producere egy korábbi Oscar-jelölt filmes, Rithy Panh volt, az ő phnompeni produkciós cége biztosította a helyi forgatás szakmai hátterét. Mint elmondta, nagyon büszke arra, hogy "eredeti és erős film készült", és a produkción dolgozó kambodzsaiak ezreinek segítségével olyan alkotás született, amely "az emberi ellenálló képességről és méltóságról beszél a film nyelvén".

Panhnak ugyancsak a kambodzsai népirtással foglalkozó, A hiányzó kép című munkája eddig az egyetlen kambodzsai film, amelyet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt az amerikai filmakadémia.

Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a 90. Oscar-díjátadó gálát pedig 2018. március 4-én rendezik meg Hollywoodban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára