Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 25. 14:37, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Az „anyák megmentőjének” életét vitték színpadra

Az „anyák megmentőjének” életét vitték színpadra

Nem is lehetett volna méltóbban megemlékezni a 200 éve született nagynevű orvosról: Semmelweis Ignácról, mint az orgoványi Karakterek Színtársulat csodálatos előadásával.

Semmelweis Ignác az „anyák megmentője”-ként is emlegetett orvos születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett 2018-as Semmelweis-emlékév során számos tudományos és kulturális programot rendeznek/rendeztek országszerte. Városunkban február 23-án ünnepi műsor keretében öt kórházi szakdolgozónak adtak át kitüntető díjakat a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében.

A színvonalas estre az orgoványi Karakterek színtársulat által előadott dráma tette fel a koronát, melyben nem a mindenki által ismert életrajzi elemek láthatóak, hanem mindazok a küzdelmek, melyeket Semmelweis Ignác megvívott, hogy kiálljon felfedezése és elvei mellett.

A Gellért Imréné Etelka által írt és rendezett dráma tökéletes szemléltetése a nagynevű orvos világrengető felfedezésének, miszerint a gyermekágyi láz tulajdonképpen fertőzés következménye, melyet a nem megfelelő higiénia és a fertőtlenítő kézmosás hiánya okoz.

Semmelweis Ignác alakját Szűts Tamás félegyházi szobrászművész személyesítette meg oly hátborzongatóan hitelesen, hogy a nézők szinte visszarepültek az 1850-es évekbe. Nem kisebb elismerés illeti a színtársulat többi tagját (Tóth Klára, Véghné Murár Brigitta, Gajdácsi Anikó, Gellért Emőke, Sőreghyné Muladi Ildikó, Tóth Janka) akik szerepüket teljesen átélve mutatták be az akkori idők spórolásra, takarékosságra alapozott beidegződését, mely az egészségügyben is uralkodott.

A káprázatos előadást pedig csak fokozta dr. Czabán Edit előadása, melyből nem mindennapi tényeket tudhattak meg a jótékonysági esten résztvevők Semmelweis Ingác életéről és halálának tisztázatlan körülményeiről.

A dráma szereplői: Tóth Klára, Szűts Tamás, Véghné Murár Brigitta, Gajdácsi Anikó, Gellért Emőke, Sőreghyné Muladi Ildikó, Tóth Janka
Technikai munkatársak: Damásdi Gábor, Ficsorné Tóth Mária, Lehoczki Imre, Végh Barbara
Csákó Ibolya: szereplő, díszletes, súgó
Jelmez: Tóthné Szakolczai Tünde
Előadó: Dr. Czabán Edit
Kisfilm: Ficsor István és Ficsor Sándor
Írta és rendezte: Gellértné Etelka

A jótékonysági előadás bevételét a kiskunfélegyházi „Egészségért Közalapítvány a Kórházért” számára ajánlották fel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.