Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 29. 10:13, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Az osztálypénzüket ajánlották fel

Az osztálypénzüket ajánlották fel

A közgazdasági szakgimnázium 10/B osztályos diákjai az osztálypénzüket ajánlották fel, hogy megszervezhessenek a parkerdőben egy feledhetetlen napot a Göllesz Iskola tanulóinak.

Mint ahogy azt Kis-Fekete Bencétől a diákok osztályfőnökétől megtudtuk, a rendezvény legfőbb célja a társadalmi érzékenyítés megvalósítása, vagyis az, hogy a középiskolás diákok megismerjék azokat a gyerekeket, embereket akiket eddig „más”-nak gondoltak.

Az ismerkedés már tavaly elkezdődött, amikor a közgés fiatalok ellátogattak az ÉNO-ba és a Göllesz Viktor Általános Iskolába is karácsony alkalmából. Most pedig adódott egy pályázati lehetőség, melynek köszönhetően egyszerre két szempontból is érdemesnek találták megszervezni a gyermeknapi programot a nevelési nehézségekkel küzdő fiataloknak. A pályázatot a Salva Vita Alapítvány írta ki, amelynek legfőbb célja a fogyatékkal élő emberek munkába való beilleszkedésének elősegítése, társadalmi integrációja. Mindösszesen 50 pályázót választottak be a programba a pályázati anyagok áttekintését követően, melyek között szerepel a félegyházi középiskola is. A rendezvény megvalósítását követően az alapítvány részéről kirendelt koordinátor jelentést fog írni a tapasztalatairól, majd egy független zsűri fogja eldönteni, hogy melyik az a tíz osztály, melynek diákjai a legérdemesebbek a 400.000 Ft pénzdíjra.

Heilig Szilvia a Salva Vita Alapítvány képviseletében érkezett a rendezvényre. Elmondta, hogy a program legfőbb célja az, hogy az általános iskola felső tagozatának tanulói és a középiskolás korosztály fiataljai kapcsolatba kerüljenek fogyatékkal élő társaikkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen korban a legfogékonyabbak a társadalmi érzékenyítésre. Ha van valamilyen személyes élményük a fiataloknak, akkor az meghatározó lesz egész életükre nézve. Sokszor nem a nyitottság hiánya vagy a rosszindulat az, ami miatt nem fordulunk megfelelőképpen a fogyatékkal élő emberek felé, hanem egyszerűen zavarba jövünk, és nem tudjuk, hogyan kezeljük őket, miképpen segítsünk problémáik megoldásában.

A félegyházi közgazdasági iskola tizedikes osztályának az eredeti tervek alapján egy csoporttal lehetett volna eltöltenie a napot, de mivel a Göllesz iskolába ötven gyermek jár összesen, így a fiatalok elhatározták, hogy mindenkit meghívnak a gyermeknapi szórakoztató programra, ahol játékos, sportos vetélkedőkkel, kötélhúzással, focival és különféle szabadtéri foglalkozással kötötték le a gölleszes diákok figyelmét. S miután kellemesen elfáradtak a délelőtti programokon, a bográcsban elkészült marhalábszár-pörköltből jóízűen megebédeltek. Délután pedig folytatódott tovább a szabadtéri program egészen fél 4-ig, amikor is – úgy ahogyan jöttek – busszal tértek vissza az intézményekbe az élményekkel teli diákok.

Kis-Fekete Bence osztályfőnök a rendezvény végén büszkén mondta, hogy mindent az osztályába járó gyerekek szerveztek, és a programokat is ők találták ki. Gondolkodás nélkül felajánlották az osztálypénzüket, hogy be tudjanak vásárolni a rendezvényre és természetesen a busz költségeit is ők térítették meg. A nap végén úgy látta, hogy kivétel nélkül mindenki kellemesen érezte magát a rendezvényen és úgy gondolja, hogy biztosan lesz még folytatása is. Sőt, talán lesznek követői is a középiskolás fiataloknak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.