Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 22. 16:16, szombat | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu

Csalás a magyar lottósorsoláson? Egymást érik az elméletek

Csalás a magyar lottósorsoláson? Egymást érik az elméletek

Nemsokára kezdetét veszi az Ötöslottó sorsolás, melyen ezen a héten 1,88 milliárd forintot nyer az a szerencsés, aki mind az öt kihúzott számot eltalálja.

De vajon tényleg csak a vakszerencsén múlik, vagy esetleg tényleg bele lehet piszkálni a kihúzott számokba? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Alig pár óra, és elkezdődik a SzerencseSzombat élő adása, melyben megtudhatjuk, elviszik-e immár az Ötöslottó giganyereményét, az 1,88 milliárd forintot. A Pénzcentrum, mint minden héten, ma is élőben közvetíti a sorsolást. Ugyan ez is ép ésszel szinte felfoghatatlanul sok pénz, ám még koránt sem a legmagasabb nyeremény, sőt, még a Top10-es listán sem kapott helyet. A legtöbb pénzt az Ötöslottón a 2003-as év 48. hetében nyerték: 5 milliárd 92 millió forintot.

Az ilyen kiugróan magas nyeremények környékén sokakban, felmerült a gyanú, hogy egyáltalán el lehet-e vinni a főnyereményt, vagy az egész előre le van-e zsírozva. A Pénzcentrum tavaly utánajárt, mi az esélye annak, hogy a rendszer nem tisztességes. Ezekben a napokban sokan lottóznak, sokan játszanak el a gondolattal, mit tennének, ha ők nyernék meg a főnyereményt.

Vannak azonban olyanok, akik nem hisznek az egészben, azt gondolják, hogy csalás van a rendszerben, a korrupció miatt a főnyereményt lehetetlen elvinni, már rég megvan, hogy ki fog telitalálatot elérni a sorsoláson.

A számok nem hazudnak

Az örök kétkedőket persze nehéz meggyőzni, de arra kértük a Szerencsejáték Zrt-t, hogy árulják el nekünk, pontosan mi a sorsolást felügyelő közjegyző, valamint a sorsolási bizottság feladata, továbbá, hogy küldjék el részünkre, hogy mekkora bevételük volt idén az Ötöslottószelvények eladásából és mennyit fizettek ki nyereményre.

Azt a választ kaptuk, hogy a vizsgált időszakban hetente 684 millió forinttal több bevétele keletkezett a cégnek a szelvényeladásokon, mint amennyit kifizetett nyereményekre.

Felmerül tehát a kérdés, hogy amennyiben ez egy ilyen nyereséges üzlet, akkor miért akarná valaki ezt elrontani? A Szerencsejáték Zrt.-nek éppen ezért elemi érdeke, hogy tisztességesen működjön a játék. Ennek biztosítására számtalan lépést tesz: ott van a Sorsolási Bizottság, amelynek, a Szerencsejáték Zrt. közlése alapján, a következők a feladatai:

  • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
  • a sorsoló gép működésének ellenőrzése,
  • a sorsolási (éles, tartalék) kellékek ellenőrzése: közjegyzői zár sértetlensége, Mérésügyi Szerv hitelesítésének érvényessége,
  • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszköz kinyitása a közjegyző jelenlétében,
  • a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a sorsolási eszközök őrzése a sorsolás ideje alatt és azok elzárásáig,
  • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a számgolyók elzárása a közjegyző jelenlétében,
  • a sorsoló berendezések tárolására használatos helyiség bezárása a közjegyző zár alá vételt megelőzően.

A közjegyző

Továbbá, ott van egy közjegyző, aki szintén a sorsolás szabályos, tisztességes kimeneteléért felel. Feladata:

  • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó ugyancsak közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
  • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszközök sértetlenségének ellenőrzése,
  • a sorsolás előtt a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a sorsolás közvetlen figyelemmel kísérése,
  • a sorsoláson történtekről hiteles jegyzőkönyv készítése (amennyiben a sorsoláson aggályos körülményt észlel, a Sorsolási Bizottság figyelmét köteles felhívni és ezt a jegyzőkönyvben feltüntetni)
  • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a golyótartók, a sorsolási eszközök tárolójának lezárása.
  • A sorsoláson résztvevő közjegyzőket - negyedéves beosztás alapján- a Szerencsejáték Zrt. Sorsolási Osztályának munkatársai kérik fel a sorsolások hitelesítésére. Közjegyző jelenléte nélkül a sorsolás nem tartható meg, jelenlétük a sorsolásokon kötelező.

További biztosítékok
Egy esetleges összeesküvés esélyét tovább csökkenti, hogy a Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét a Budapest Főváros Kormányhivatala Mechanikai Mérések Osztálya engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra kétévente kerül sor, mely során többek között több száz próbasorsolást végeznek el, vizsgálják az eszközöket, a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét, valamint ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait is.

Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át a lottótársaság számára. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni. A sorsolások után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket. A hitelesített sorsolási eszközöket illetve megfelelő használatukat, továbbá a sorsolási eseményt a Szerencsejáték Felügyelet is ellenőrzi.

A fenti bonyolult ellenőrzési rendszer mind-mind azt szolgálja, hogy az embereknek megmaradjon a bizalma a Szerencsejáték Zrt.-ben, hisz ha a közbizalmat elveszítik, akkor senki nem fog lottózni, ők meg lehúzhatják a rolót.
Természetesen nem lehetséges minden csalási elméletet tételesen megcáfolni, hisz ha rendszerszintű összeesküvésről van szó, akkor benne lehet az összes érintett közjegyző, a sorsolási bizottság, a kormányhivatal, a felügyelet, sőt, még egy csomó számhúzó is. Logikusan azonban mégis csak vissza-vissza érdemes kanyarodni ahhoz a kérdéshez, hogy miért állna bárkinek érdekében, hogy levágja pont az aranytojást tojó tyúkot.

(Forrás: penzcentrum.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.