Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 25. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Emléktáblát avattak Blandina nővér tiszteletére

Emléktáblát avattak Blandina nővér tiszteletére

Móraváros létrejöttének 50. évfordulóján a közelszőlői pihenőparkban városrészünk második díszpolgárának Fazekas Ágnes Mária Blandina születésének 120. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak.

Az avatáson megjelenteknek Meizl Ferenc volt igazgató mutatta be Blandina nővér életútját.
1897. február 24-én született Kiskunfélegyházán. Édesapja dr. Fazekas Kálmán ügyvéd, főügyész, édesanyja Fazekas Franciska. Felmenői között többen részt vettek a város illetve a vármegye vezetésében a város érdekeinek képviseletében. Blandina nővér ezt a közügyek iránti érzékenységet áldozatkész szellemet örökölte és vitte saját működési területére. 21 éves korában kérte felvételét a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek közé. Ekkor vette fel a Mária Blandina szerzetesnevet. Blandina latin szó, jelentése kedves, nyájas. 1922-ben Budapesten egyetemi tanulmányai során megszerezte pedagógia és filozófia szakos tanítóképző tanári diplomáját és ez évtől kezdődően a kiskunfélegyházi Constantinum tanítónőképzőjéhez kapott beosztást. Itt egy új és a maga nemében egyedülálló iskolatípus, a két évfolyamos gazdasági leányiskola létrehozásánál segédkezett 1924-ben.

Hat év múlva már őt nevezték ki a Constantinum összes iskoláinak igazgatónőjévé. Majd újabb három év elteltével a társulat bajai iskolájánál lett tanulmányi felügyelő. Később újra Félegyházán dolgozott, a Constantinum igazgató-főnöknőjévé nevezték ki. 1938-ban létrehozta városunkban az ország első, négy évfolyamos, érettségit adó mezőgazdasági leány-középiskoláját, melynek tantervét és érettségi utasításait is ő dolgozta ki.

Blandina nővér 1942-től 1946-ig az intézet összes iskoláinak igazgatónőjeként működött, majd 1946-tól a Constantinum anyagi ügyekért felelős igazgatója lett, s emellett 1948-ig, az iskola államosításáig megtarthatta a mezőgazdasági középiskola közvetlen irányítását is. 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, 1950-ben pedig feloszlatták a szerzetesrendeket. Blandina nővér Félegyházán maradt, a még saját tulajdonában meghagyott földbirtok jelentős részét önként átadta a Constantinum egyik utódintézményének, a maga használatára csak kb. 4,5 hold területet tartott meg.

1981-ben hunyt el, az Alsótemetőben lévő családi kriptában helyezték végső nyugalomra. Az utcát, ahol lakott az 1990-es évek elején róla nevezték el, 2010. május 23-án pedig Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották. Így méltatták kitüntetését: az első gazdasági leányiskola megalapításáért, a Constantinum Intézmény felvirágoztatásáért, emberöltővel gyakorolt példamutató pedagógiai munkájáért, szülővárosa szellemi felemelkedéséért tett érdemei elismeréseként posthumus kitüntetést vett át Kiskunfélegyháza város díszpolgára.
Meizl Ferenc nyugalmazott igazgató beszédét követően megköszönte a Közművelődési Egyesület elnökének Kapus Bélánénak az emléktábla költségeinek biztosítását, Bozóki Istvánnak az esztétikus fekete gránit emléktábla elkészítését, Wolnerné Vidéki Szilvia igazgatónőnek és a képviselőtestületnek a tábla elhelyezésének engedélyezését, Takácsné Medveczki Zsuzsanna tagintézmény vezetőnek és helyettesének Szunyi Anikónak, hogy Blandina nővér tiszteletére a Constantinum féltve őrzött képeit és dokumentumait ügyes tanulókkal együttműködve kiállította az aulában.

Címkék: Blandina, emléktábla

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.