Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Május 22. 16:30, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Felújították Boczonádi Szabó József tábornok sírját

Felújították Boczonádi Szabó József tábornok sírját

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének, az újraindított Ludovika Akadémia első parancsnokának, Boczonádi Szabó József tábornok Felsőtemetőben található sírjának állapota az évek folyamán nagyon megromlott.

Ezért városunk vezetése úgy döntött, hogy összefogással felújítja a síremléket. A kezdeményezéshez Boczonádi Szabó József Amerikában élő dédunokája Pototoczky Antal és annak családja, valamint a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum is csatlakozott. A sírhely felújítását Bozóki István kőfaragó vállalta. A hős tábornok végső nyughelyét katonai tiszteletadás keretében május 17-én adták át és szentelte fel Hajagos Gyula, a Szent István Templom plébánosa.

- Itt és ma páratlan összefogásnak lehetünk tanúi, hiszen ez a felújítás ékes példája lehet nemzetek, intézmények, utódok, szakemberek, jószándékú és tiszteletteljes együttműködésének. Örömünkre szolgál, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a közös összefogás által méltó módon, felújított síremlékkel, megújult környezetben „lombos akácok alatt, madarak dala mellet alussza már örök álmait Damjanich egyik legvitézebb katonája” – mondta avató beszédében Csányi József, városunk polgármestere.

Az ünnepségen Schmidt Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök támogató helyettese ismertette Boczonádi őrnagy életútját és méltatta kiemelkedő katonai múltját, majd Pototozky Antal kért szót, aki Boczonádi Szabó József leszármazottainak nevében köszönte meg városvezetésünknek és minden közreműködőnek a sírhely felújításáért tett erőfeszítéseket.

Az avatási ünnepség végén a megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit és virágait a megújult síremléknél.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.