Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 20. 16:40, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Fogyasztói tudatosságra nevel a félegyházi Kossuth iskola

Fogyasztói tudatosságra nevel a félegyházi Kossuth iskola

A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma elnyerte a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet.

Az elismerő oklevelet az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársa adta át november 20-án Ágoston Tibornak, az intézmény igazgatójának.

- A Minisztérium 2016-ban írta ki a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola pályázatot, abból a célból, hogy azokat az intézményeket, iskolákat díjazza, akik felismerték, hogy fontos a fogyasztói tudatosságra nevelés annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelem kötelező tantárgyként nem jelenik meg az oktatásban. A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma a 47. az országban és 2. Bács-Kiskun megyében, aki elnyeri a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet – mondta az elismerés ünnepélyes átadásán Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az iskola pályázatából kitűnik, hogy az oktatási intézmény nagyon jó kapcsolatot ápol az ország egyik leghatékonyabban működő fogyasztóvédelmi hatáskört gyakorló szervével, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatallal. A kormányhivatalnak példaértékű összeköttetése van a békéltető testületekkel és szinte az elsőként szorították vissza az országban az árubemutatók jelenségét hatékony együttműködésükkel – tette hozzá az államtitkár helyettes.

Keszthelyi Nikoletta külön kihangsúlyozta, hogy az iskolában olyan pedagógusok dolgoznak, akik a gyakorlatban ismerik a fogyasztóvédelmi hatóság munkáját, így a diákok megfelelő gyakorlati ismereteket tudnak szerezni, illetve a gyakorlatból fogják megismerni fogyasztói jogaikat is.
- Az intézmény diákjaiból fognak kikerülni a jövő vállalkozói, többek között ezért fontos a fogyasztóvédelmi szakma számára, hogy olyan vállalkozókkal találkozzanak, akik nemcsak betartják a jogszabályokat, hanem azon felül fogyasztóbarát szemlélettel is rendelkezzenek. Közös érdek, hogy egyre több tisztességes vállalkozó legyen a piacon, ezáltal hatékonyabb lesz a fogyasztóvédelem is – zárta gondolatait az államtitkár helyettes.

Az elismerés átadását megelőzően Ágoston Tibor tagintézmény-vezető, a szakképző iskola igazgatója szólt a megjelentekhez:
- Korunk egyik kiemelt fontosságú feladata a fogyasztói tudatosságra történő nevelés. Iskolánkban valamennyi szakmai képzés keretén belül elengedhetetlen a fogyasztóvédelmi téma oktatása, legyen az a fogyasztói tudatosságra nevelés, a biztonságos internet és a közösségi média használata, pénzügyi ismeretek megalapozása, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztése, a környezetszemlélet-tudatosság kialakítása. Az eladó, a kereskedő és a cukrász képzésünk kerettantervei kiemelt témakörként kezelik a fogyasztóvédelmi ismeretek oktatását. Ezen ismeretek direkt vagy indirekt módon szerves részét képezik például a következő tematikus moduloknak: fogyasztóvédelmi jogszabályok, fogyasztóvédelem intézményrendszere, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, szavatosság, jótállás, fogyasztói panaszok kezelése, békéltető testület, hatósági ellenőrzések. Intézményünkben számos egyéb rendezvény is közelebb hozza a tanulókhoz a fogyasztói tudatosság gyakorlatát. Ilyen például a már hagyományosnak számító Országos Díszcsomagoló Verseny, a helyi termelői piacok, kereskedelmi egységek látogatása, és a Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai által tartott előadások. Természetesen ezen tevékenységünket kiterjesztjük az egész iskolára, minden tanulóra és pedagógus kollégára.

Az iskolaigazgató végezetül köszönetet mondott Takácsné Veres Katalinnak a pályázat megírásáért, Makányné Kis Emesének, Mészárosné Gémes Anikónak, Görög Szilviának és mindazon kollegák munkájáért, akik a kitüntető cím elnyeréséhez hozzájárultak és munkájukkal nap mint nap tesznek azért, hogy felnövekvő generációnk egyre inkább tudatos fogyasztói döntéseket hozzon.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit