Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 26. 13:47, hétfő | PR

Hogyan értékelik a nyelvvizsgánkat?

Hogyan értékelik a nyelvvizsgánkat?

Amellett, hogy szorgalmasan gyakorlunk, ha nyelvvizsgára megyünk, fontos, hogy tudjuk, milyen metodikával működik a vizsga. Egy kis praktikusság a felkészülésnél közelebb vihet a sikerhez, mint sok-sok órányi tanulás.

Hogy ne érjen meglepetés

Elengedhetetlen tudnunk, az adott vizsgatípusnál milyen feladatokkal kell számolnunk. Az Euroexam szóbeli vizsgáin például a tolmácsolás is feladat lehet. Lelkileg és a gyakorlatban is fel kell készülnünk tehát, hogy sikerrel járjunk.

Miután túl vagyunk a nagy napon, és kicsit kifújtuk magunkat, várhatjuk az eredményünket. Nem kell mitől tartanunk, ha a próbavizsgákat, szintfelmérőket - amiket a neten is elérhetünk - sikeresen abszolváltuk; hasonlóan teljesíthetünk az éles alkalommal is.
A mai nyelvvizsgák működése szerencsére teljesen átlátható. Akár hazai, akár nemzetközi megmérettetésre vállalkozunk, teljes körű tájékoztatást kapunk arról, mit és hogyan pontoznak. Garantáltan nem fogunk azért megbukni, mert a tanárnak rossz napja van, ugyanígy nem fogunk átmenni, mert szépen mosolygunk. Az eredményszámítás teljesen egzakt és utánkövethető.

Az egyik legnépszerűbb vizsgatípus, az Euroexam közzéteszi weboldalán tájékoztatásul, hogy alakul ki a vizsgaeredmény.

A különböző feladattípusokra százalékban megadott értékelést kapnak az indulók, a százalékok aztán összegződnek, és kijön a végeredmény. Egy komplex vizsgán a írásbeli és szóbeli két külön ‘szekciót’ alkot. Mindkettő kap egy összegző százalékot, majd ebből a kettőből alakul ki a végeredmény.
A négy vizsgarész (angol nyelv esetén: Writing, Reading, Listening, Speaking) mindegyikén egyenként el kell érni a 40 százalékot, hogy sikeres lehessen a vizsga. Nem átlagolható tehát össze a matematika segítségével a 10 és a 99 százalék - ha valaki egy minimum szintet nem ér el az egyik feladatkörnél, az bizony nem tudja a nyelvet a megfelelő színvonalon.
Összességében a minimumszintnek számító 40 százaléknál több kell a megfeleléshez: 60 százalékos végeredmény a feltétele a sikerességnek.

A félsiker is siker

Ha csak írásban teljesítünk 60 százalék felett, de szóban nem, az előbbiről azért kapunk papírt. Ebben az esetben a komplex vizsga teljesítéséhez már csak a szóbelit kell újra megpróbálnunk, ahol mondjuk azért buktunk meg, mert 41 százalékra jött ki az eredményünk.
A végeredmény nemcsak a pontok összeadásából áll: bonyolultabb és igazságosabbnak szánt módszerrel jön ki. A nyelvvizsga eredményszámítás komoly statisztikai számításokkal zajlik. Figyelembe veszik, hogy melyik feladat milyen nehézségű, valamint azt is kivitelezik, hogy minden feladattípus ugyanolyan súlyt kapjon a végeredményben, még ha nem is ugyanannyi feladatból áll. Biztosak lehetünk tehát abban, tudásunk valódi szintjét mutatja az eredmény, amit kézhez kapunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.