Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 21. 07:09, szombat | Helyi
Forrás: Dr. Bánki-Horváth Mihály

Hogyan tartsunk fenn kapcsolatot a Z generációval

Hogyan tartsunk fenn kapcsolatot a Z generációval

Erről tartott izgalmas, fordulatos és interaktív bemutatót október 17-én délután a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium.

Kik azok a Z generáció? – hát a mai tízen- és huszonéves fiatalok... Így már érthető a cikk címe? Hogyan kommunikáljunk velük, akik a számítógép és Internet világában élnek...

S, hogy miért tart bemutatót a mai kamaszokról, fiatalokról egy középiskola? Nem ismeri őket? Dehogynem, csak szeretné még jobban végezni a munkáját. Az iskola és a tanuló partnerei egymásnak: hányszor hallottuk ezt, de valóban azok? Hogyan tud egy iskola úgy nevelni és oktatni egyszerre, hogy az megfeleljen az oda járó diákok igényeinek? Továbbgondolva: hogyan tud egy iskola egyszerre hatékony lenni a tananyag átadásában, otthont, szerethető, élhető teret adni a diákjainak és ugyanakkor kiváló eredményeket is elérni akár a tanulmányi versenyeken, akár a sport, a felsőoktatási továbbtanulás vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés területén?

Mi, a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tanárai az elmúlt években számos alkalommal megmutattuk: komolyan gondoljuk. Komolyan gondoljuk, hogy a középiskola lehet más és több, mint a megszokott. Egyszerre izgalmas, szeretett közösségi tér, magas szintű elméleti-szakmai képzést nyújtó alma mater, a kollégák számára pedig vonzó, inspiráló szakmai közeg, ahol
kiteljesíthetik oktató-nevelő tevékenységüket. Iskolánk növekvő elismertsége, a folyamatosan bővülő tanulói létszám, sikerrel elindított informatikai képzés és a nagy érdeklődéssel várt, nyelvi előkészítő osztállyal egybekötött turisztikai képzés iránti érdeklődés igazolja, érdemes a jón is javítani. Érdemes teljes szívünkkel a minket éltető közösség igényeinek való megfelelésre törekedni.

Ebbe a sorba illeszkedett a tegnapi délután, amelyen számos környékbeli általános iskolából érkeztek az érdeklődő pedagógusok. Diákjaink és tanáraink is készítettek egy-egy izgalmas kisfilmet arról, hogyan látják saját magukat és egymást. A vitaébresztő film után iskolapszichológusunk, Kissné Sváb Ildikó tartott egy rövid, de nagyon is gyakorlatias, gondolatébresztő előadást. Miért mások a fiatalok,
mint a mai középkorúak? Van-e kulcs a megértésükhöz, ők hogyan értenek meg és fogadnak el minket? Hogyan adjunk információt és tudást, mi a „könyvek nemzedéke” úgy az instagram és snapchat nemzedékének, hogy azt ők is értsék és elfogadják és eredményes legyen? Izgalmas kérdések ezek nemcsak a tanárok, hanem minden gyermekét megérteni akaró szülő és talán minden szüleit megérteni törekvő fiatal számára is.

Csoda-e, ha az álmosító, langyos őszi délután a Közgében felvillanyozott, érdeklődő, lelkesen vitatkozó pedagógusokat talált? Interaktív játékkal párosítottunk össze a helyzetből adódó problémákat és lehetséges megoldásokat – meséltünk egymásnak saját életünkben megtörtént eseteket, élményeket, kudarcokat és megoldásokat.

Milyen a jó iskola? Egyszerre tanít és tanul. Átadja a legjobb tudását, világlátását, eszméit – de be is fogadja azt, amit diákjaitól, a szülőktől, az iskolát körbevevő és éltető közösségtől kaphat. Egyedül így válhat többé, jobbá, közössége eredményes formálójává egyben. A Közgé elkötelezett ezek iránt az értékek iránt, hiszünk benne, hogy az oktatás minősége és az iskola közösséget formáló és példát
mutató ereje együtt érvényesülhet csak igazán.

A jó iskola egyszerre otthon, közösség és tudásközpont. Ezek azok az értékek, amikre büszkék vagyunk, ahogy azokra a kollégáinkra is, akik oroszlánrészt vállaltak a program sikerében: dr. Fekete Boglárka, Gémesné Endre Erika, Kissné Sváb Ildikó, Kovács Sándorné Emma, Tasi Judit – köszönjük szépen, büszkék vagyunk rátok!

dr. Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.