Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Május 27. 20:04, vasárnap | Helyi
Forrás: Fizetett hirdetés

Mit kell tudni a diákmunkáról?

Mit kell tudni a diákmunkáról?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a diákok körében tanulás mellett dolgozni. Hogy miért?

Függetlenedés és tapasztalat

A diákmunka egy jó lépés arra, hogy elkezdhess leválni a szüleidről anyagilag, valamint nagyobb mozgásteret biztosít, ha nem kell pénzt kérned egy új ruhára vagy egy fesztiválbelépőre. Ugye milyen jól hangzik? Ezt leszámítva is számtalan előnye van annak, ha iskola mellett, vagy akár szünidőben hasznosan töltöd az időd és bepillantást nyersz a munka világába. Pozitív dolog továbbá, hogy a munkáltató egy rugalmas munkaidőt biztosít számodra, amiben tudsz alkalmazkodni a tanuláshoz, de egyfajta rendszert is teremt, mivel azon túl is vannak feladataid, amiket el kell látnod. Ez a későbbiekben hasznos lesz, mivel nem akkor fogsz rádöbbenni, hogy az embernek kötelességei is vannak, nem csak a lazulás meg a pihenés. Gyakorlatra teszel szert, ha olyan munkakörben sikerül elhelyezkedni amiben tanulsz, ezáltal számos dologra lesz rálátásod, amit akár a tanulmányaid során hasznosíthatsz is. Arról nem is szólva, hogy milyen jól mutat az önéletrajzban, mivel megbízhatóságot és terhelhetőséget sugall. Emellett kapcsolatokat tudsz kiépíteni, amik a későbbiekben nagyon jól jöhetnek, sőt sok helyen szívesebben alkalmazzák az olyan embereket, akikkel már dolgoztak együtt és tudják, hogy hogy végzi a munkáját. A munkáltató szemszögéből is számos előnye van a diákmunkásnak, mivel kevesebbet kell utánuk adózni, legtöbbször nem kell foglalkozni az interjúztatással, kiválasztással.

Feltételek

Ami szükséges ahhoz, hogy dolgozhass, az az, hogy betöltsd a 16. életévedet, vagy nyáriszünet lévén a 15. is elég, amennyiben nappali tagozaton tanulsz. A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy mivel 18 év alatt vagy, így szülői hozzájárulás szükséges a munkavállaláshoz. A speciálisabb feltételeket megtalálod a MADS Iskolaszövetkezet honlapján.
Amennyiben megvan az a munka, amit szívesen végeznél, már csak egy diákszövetkezettel kell kapcsolatban állnod. A személyes közreműködés külső szolgáltatás keretében történő teljesítése történik a szolgáltatás fogadója felé. Ehhez két szerződés szükséges, valamint majd a későbbi kifizetéshez az, hogy minden hónapban rendesen, hiánytalanul kitöltve leadd a jelenléti íved. Ennek hiányában nem indul meg a kifizetés. Amennyiben mégis mindig hiánytalanul adod le a jelenléti ívet és kapsz fizetést, mivel már dolgozol, minden évben adóbevallást kell készítened, amit május 20-ig kell leadnod a NAV felé.

18 év alatt / felett

18 év alatt nem vállalhatsz éjszakai munkát, illetve nem is túlórázhatsz, míg 18 felett már vállalhatsz éjszakát, illetve túlórát is. 18 alatt maximum napi 8 órát dolgozhatsz, és két egymást követő munkanap között 12 óra pihenőidőt kell biztosítani, míg felette 12-t dolgozhatsz, és 11 órának kell meglenni a 2 munkával töltött nap között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.