Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 24. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Példátlan hosszúságú életszínvonal-csökkenést jósolnak Nagy-Britanniában

Londoni makrogazdasági elemzők csütörtöki előrejelzései szerint az új brit költségvetési tervezetben szereplő, jelentősen rontott növekedési becslésekből

az életszínvonal hat évtizede nem tapasztalt hosszúságú csökkenésére lehet következtetni, és Nagy-Britannia akár két évtizedet is elveszíthet jövedelemnövekedési szempontból.

Philip Hammond pénzügyminiszter a költségvetési tervezetet beterjesztő előző napi alsóházi beszédében közölte: az új, módosított prognózis szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén a korábban várt 2 százalék helyett 1,5 százalékkal növekszik. Hammond szerint a következő években is további lassulásra kell számítani: jövőre 1,4 százalékos, 2019-ben 1,3 százalékos GDP-bővülés szerepel a friss előrejelzésben.

A Resolution Foundation nevű, elsősorban a kis- és közepes jövedelmű fogyasztók életszínvonal-folyamatainak kutatására szakosodott független londoni gazdaságelemző intézet csütörtökön ismertetett 40 oldalas tanulmányában közölte: az új növekedési előrejelzésekből levezetett modellszámításai azt mutatják, hogy az egy főre jutó elkölthető éves jövedelmi hányad 2022 elején 540 fonttal (190 ezer forinttal) lesz kevesebb annál, amennyi a korábbi növekedési prognózisok alapján abban az évben lehetett volna.

A ház számításai szerint az átlagos éves alkalmazotti jövedelem még nagyobbat zuhan. A Resolution Foundation várakozása az, hogy a fejenkénti tizenkét havi nomináljövedelem 2021 elején 1580 fonttal (jóval több mint félmillió forinttal) lesz alacsonyabb annál az összegnél, amennyit a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás előtti előrejelzések arra az időpontra valószínűsítettek.

A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.



A Resolution Foundation csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ez lesz a leghosszabb ideig tartó életszínvonal-visszaesés azóta, hogy a mai normáknak megfelelő jövedelmi mérések az 1950-es években elkezdődtek.

A ház szerint az új, jelentősen rontott növekedési előrejelzésekből levezethető kumulatív modellszámítások alapján a brit hazai össztermék nominálértéke 2022 első negyedévében 42 milliárd fonttal lesz kevesebb, mint amennyi az eredetileg - de már a népszavazás után - jósolt növekedési pálya esetén elérhető lett volna, 2021 elején pedig 72 milliárd fonttal - 3,4 százalékkal - marad el attól szinttől, amelyet a tavalyi EU-népszavazás előtti utolsó prognózisok jeleztek.

Más hosszú távú előrejelzések szerint jövedelemnövekedés szempontjából Nagy-Britannia akár két elveszett évtizeddel is szembesülhet.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű, elsősorban adó- és költségvetés-politikai kutatásokkal foglalkozó elemzőház az új költségvetési előterjesztésben szereplő prognózisokról csütörtökön összeállított tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az új prognózisok arra vallanak, hogy az egy főre jutó brit GDP-érték 2021-ben 3,5 százalékkal lesz alacsonyabb az EU-tagsági népszavazás előtti utolsó, 2016 márciusában összeállított IFS-becslésnél.

A kutatóműhely szerint ez 65 milliárd fontos nemzetgazdasági szintű veszteséget jelent a vizsgált előrejelzési távlatban.

Az IFS számítási módszertana alapján az alkalmazotti éves átlagjövedelem csaknem 1400 fonttal lesz alacsonyabb 2021-ben a ház által a népszavazás előtt arra az évre valószínűsített szintnél, és ez azt jelenti, a fejenkénti átlagjövedelem még 2021-ben sem éri utol a globális pénzügyi válság első éve, 2008 előtt mért szinteket.

Az IFS szerint mindezek alapján fennáll annak a veszélye, hogy a jövedelemnövekedési szempontból nem csupán egy, de akár két évtized is odaveszhet Nagy-Britanniában.

Paul Johnson, az IFS igazgatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában közölte: ilyesmire Nagy-Britanniában a 19. század közepe óta nem volt példa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.