Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 19. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: BAON

Találkoztak a Petőfi-emlékhelyek képviselői

Találkoztak a Petőfi-emlékhelyek képviselői

A Petőfi-emlékhelyek nemzetközi találkozójának adott otthont Kiskunfélegyháza az elmúlt hétvégén.

A költő tisztelői április 13-án a városháza dísztermében gyűltek össze, ahol konferencia keretében idézték fel Petőfi Sándor emlékét - adta hírül a BAON internetes hírportál.

A résztvevőket Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, Kiskunfélegyházán komoly hagyománya van a Petőfi-kultusz ápolásának. Elsőként 1867. október 13-án az országos nagy Petőfi-­ünnepség keretében helyezték el őseink a már 1860-ban elkészített emléktáblát a Petőfi Ház falán. Innentől kezdve minden évben rendszeressé váltak a megemlékezések. Ennek a folyamatnak kiemelkedő eseménye volt a Segesvárról elmenekített Köllő-szobor felállítása Kiskunfélegyháza főterén 1922-ben. Majd ennek mintegy viszonzásául Kiskunfélegyháza adományaként 20 évvel ezelőtt Fehéregyházán avatták fel Máté István csongrádi szobrászművész Petőfi Sándor egész alakos szobrát – részletezte az alpolgármester. – A költő iránti szeretetünk és tiszteletünk azóta sem lankadt, példa erre, hogy a 2018–2019-es esztendőt a félegyházi önkormányzat Petőfi-­emlékévvé nyilvánította, akárcsak a 2008–2009-es éveket. Az emlékév eddig 25 eseményt, rendezvényt ölelt fel. Az egyik legjelentősebb volt annak a lemeznek a kiadása, melyen félegyházi gyerekek és felnőttek szavalnak Petőfi-­verseket, illetve a Széljáró Balladás együttes által megzenésített Petőfi-versek is hallhatók – összegezte Rosta Ferenc.

A konferencián Tájélmény Petőfi kötészetében címmel tartott előadást Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár, Félegyháza díszpolgára.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója Köllő Miklós Petőfi Sándor- szobrának Félegyházára kerülésének történetéről beszélt, dr. Csikány Tamás akadémikus, hadtörténész a szabadságharc végnapjairól tartott előadást. A konferencián félegyházi középiskolások is bemutatták, hogy mit üzen számukra Petőfi költészete és hogy milyen Petőfi árnyékában élni.

Fellépett a találkozón Turek Miklós színművész, megzenésített Petőfi-­verseket adott elő Pázmándi Judit, Benséné Kiss Szilvia és Vas László. Az esemény zárásaként kiállítás nyílt dr. Tarjányi József magángyűjte­ményéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).