Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 16. 09:07, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Várjátékok Hollókőn

Várjátékok Hollókőn

Augusztus 20-án Szent István napi várjátékok kezdődnek Hollókőn. Az államalapítás ünnepén még várostromra is sor kerül.

A fegyveres harcok és csaták hiteles forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom, és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé – mondta Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A hagyományos Szent István napi hollókői várjáték programja augusztus 20-án délelőtt 11 órakor ünnepélyes megnyitóval, a szereplők felvonulásával kezdődik. Bemutatót tartanak a várban Szent László Vitézei és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Pavane zászlóforgatók és a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium.

A Szent Sebestyén Számszeríjász Bandérium a vár udvarában a középkori harci eszközökkel ismerteti meg az érdeklődőket, a vár előtti területen pedig a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagokat és a Szent Sebestyén Bandérium számszeríjász bemutatóját láthatja a közönség.

A nap folyamán a gyalogos bandérium szemlézik a faluban is, és Szent László Vitézei is őrjáratot tartanak a falu főutcájában, hogy bíróság elé állítsák a gonosztevőket, és igazságot tegyenek a peres ügyekben.

A Pavane zászlóforgatók a faluban és a templom előtt is bemutatót tartanak, muzsikál és táncházra várja Hollókő vendégeit a Tabulatúra Együttes, de a templom előtt és a Babamúzeum előtti téren is zenészek muzsikálnak majd vasárnap.

Eközben ostromjátékok zajlanak a várban az összes szereplő bevonásával, sőt, várják az önkéntes vitézeket is. A vár udvarán lesz látható a Tűzpadka középkori lakomakészítési bemutató, majd mindenki asztalhoz ülhet a Győztesek lakomáján.
A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai játszóházat tartanak, a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium pedig két sátrat állít fel a vár előtt, ahol bemutatják a tábori életet, fegyverekkel gyakoroltatnak, és középkori ételkóstolót tartanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.