Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Június 25. 11:12, kedd | Helyi
Forrás: BAON

A szanki Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya

A szanki Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya

A szanki származású Varga Ferenc lett a kiskunok új kapitánya, aki a Kiskun Emlékhelynél tartott ünnepségen tett fogadalmat a kiskunok szolgálatára.

A ­Kiskunhalasi Lovasbandérium gyalogos huszárjai zászlókkal, az emeritus kiskunkapitányok pedig díszmagyarban álltak sorfalat az új kiskunkapitány beiktatási ceremóniáján szombaton, a kiskun emlékhelyen - olvasható a BAON internetes hírportálon.

A múlt pénteken felavatott emlékhely kapcsán Patkós Zsolt, Szank polgármestere köszöntőjében kiemelte: Ez a Kiskunság emlékhelye, egy találkozási pont a múlt és jelen között, ahol barátok és mindazok találkozhatnak, akik jó szívvel gondolnak ­hagyományainkra, nemzetünkre.

A kapitányválasztás és a kunok történetének legmeghatározóbb eseményeiről Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója beszélt, aki kiemelte annak fontosságát, hogy a magyar Országgyűlés 2014-ben történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át, emlékeztetve arra, hogy 1745-ben a jászok és a kunok ezen a napon visszaszerezték szabadságjogaikat az önmegváltás, a redemptio során.

Az ünnepségen számot adott elvégzett munkájáról dr. Bálint György leköszönő kiskunkapitány, majd dr. Bánkiné Molnár Erzsébet, az MTA doktora, a Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatója olvasta fel a beiktatásra váró kapitány, Varga Ferenc életrajzát. A Kiskun Önkormányzatok Szövetsége egyhangúlag támogatta a jelöltet, aki 1954-ben született Szankon. Az olajiparban dolgozott sokáig, de érdekelték a művészetek, így kő- és fafaragással is foglalkozik, és citerán is játszik a helyi dalárdában. Két gyermek édesapja, akik mindketten zenei pályát választottak és a Pécsi Pannon Filharmonikusok kürtművészei. Az eskütételét követően Varga Ferenc ígértet tett arra, hogy a legjobb tudása szerint látja majd el a rábízott tiszt­séget.

Kötelezettségek is adódnak

Varga Ferenc – „akit közös akarattal a kiskunok kapitányának választatott” – egy tanúsítvány is kapott a szabad kiskunok elöljáróitól a kötelezettségeiről. A régies szövegezésű okmányban foglaltak szerint: „A’ nevezett személly köteles ezen megtisztellő czimet két esztendeig büszkén viselni, s a’ vele járó egynémelly teendőket betsülettel ellátni, s szíve minden indulattyával a’ kiskun népet szolgálni. Egy esztendő multával köteles lészen a’ kiskunok tanácsa előtt tselekedeteiről számot adni, s a’ tisztségét a’ soron következő kapitánynak általadni.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.