Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2020. Február 14. 12:31, péntek | Helyi
Forrás: kiskunfelegyhaza.hu

Harminc kamera védi majd Kiskunfélegyháza megújult közterületeit

Harminc kamera védi majd Kiskunfélegyháza megújult közterületeit

30 térfigyelő kamera vigyázza majd a város megújuló területein a közbiztonságot és a megteremtett értékeket.

Ez a tétel is része Kiskunfélegyháza 2020 évi költségvetésének, amit első idei ülésén, február 6-án, csütörtökön fogadott el a képviselő-testület.

Mintegy nyolcmilliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat ebben az évben, és ebből egymilliárd forintot meghaladó összeget fordít a tavaly elindult városépítő munkák befejezésére – számolt be Csányi József polgármester, aki kiemelte: a költségvetés összeállításakor ezúttal is kiemelt figyelmet fordítottak az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás területére.

– Azt már megszokhatták a félegyháziak, hogy az önkormányzat jelentős összeggel támogatja a városi kórházat, illetve célzottan a gyermekorvosi ellátás fenntartását és a várólisták csökkentését. Ösztöndíjjal segítjük a szakorvosok ide csábítását és itt tartását, és – szinte egyedülálló módon – kórházjáratot tartunk fenn annak érdekében, hogy a félegyházi betegek a lehető legegyszerűbben érjék el szükség esetén a kecskeméti megyei kórházat. Az új Egészségközpont üzemeltetésére és fenntartására 100 millió forintot meghaladó összeget fordít az önkormányzat, és hasonló nagyságrendben költünk a minőségi gyermekétkeztetésre is. Bár az oktatási intézmények fenntartása évek óta állami feladat, Félegyházán önkormányzati kézbe vettük a városi közétkeztetést, így gondoskodva arról, hogy egészséges, minőségi alapanyagokból készülő ebéd kerüljön gyermekeink tányérjába – emelt ki néhány tételt a polgármester.

A költségvetési számok tükrében a 2020-as évet a meglévő beruházások befejezése, lezárása, használatba adása, és a jövő fejlesztéseinek tervezése, előkészítése jellemzi. Ahogy Csányi József fogalmaz: szeretnék minél előbb elérni, hogy a félegyháziak végre élvezhessék az új játszótereket, utakat, közparkokat.

A Zöld város befejezésre ebben az évben még 446 millió forintot költ Félegyháza, a Móravárosban épülő bölcsőde megépítésének költsége mintegy 400 millió forintba lesz. Nyertes pályázat alapján 125 millió forint állami támogatásból megépül a Csólyosi út belterületi szakasza, és ezzel befejeződik a selymesi tanyás térség összekötése a város belterületével. Csányi József azt is elmondta, hogy itt a fokozott tehergépkocsi forgalom miatt egy kifejezetten nagy teherbírású út épül.

Ebben az évben befejeződik a volt SZTK épület felső két szintjének a felújítása is, erre 290 millió forintot fordít a város. Új hidegvizes kutat fúrnak a strandon, ami nem csak a strand, hanem a kórház fürdőrészlegének a vízellátását, illetve a termálvíz hűtését fogja megoldani. Ez a víz eddig a csatornába folyt, a jövőben viszont a Zöld város projektben telepített több mint félmillió növény öntözővizeként hasznosul.

A város történetének egyik legnagyobb iparfejlesztési projektje, az 1,4 milliárd forintból megvalósuló Ipari Park 2 is lezárul 2020-ban, ami újabb félegyházi vállalkozói telephelyek megteremtéséhez kínál lehetőséget a befektetőknek. A terület a volt laktanya kerítésétől egészen a rádiótoronyig tart, mintegy 30 hektárt felölelve. A teljes közművesítés mellett a kapcsolódó út- és közvilágításépítés is megtörténik, továbbá az ingatlan előtt húzódó kerékpárút is újjászületik a laktanyától a Majsai útig.

A Petőfi lakótelep és a Kossuthváros közösségi parkjának a befejezésére mintegy 125 millió forintot kell még idén fordítani, aminek köszönhetően ezek a fejlesztések is betölthetik rendeltetésüket. A városvezetés reményei szerint a tavasz beköszöntével ebben a két közparkban is megújult zöldfelületeket vehetnek birtokba a városlakók.

(Címlapfotó: Fantoly Márton)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 07:39, vasárnap | Helyi

Rendkívül népszerű a nagycsaládosok autóvásárlási programja

A vártnál is több család vásárolt hétüléses autót kormányzati segítséggel.

2020. Február 14. 13:15, péntek | Helyi

Ne hagyjuk kihunyni a szeretetet

Visszatérő vendégnek számít városunkban Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember, aki idén is jó tanácsokkal a tarsolyában érkezett a Házasság hete programsorozat részeként meghirdetett előadásra.

2020. Február 14. 11:49, péntek | Helyi

A diákok is bekapcsolódtak a Házasság hete programsorozatba

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár nemcsak a felnőttekre gondolt, mikor a Házasság hete programsorozat rendezvényeit összeállította.

2020. Február 13. 19:00, csütörtök | Helyi

Romantikus délutáni találkozót tartottak a nyugdíjas klub tagjai

A Házasság hete programsorozathoz kapcsolódóan február 11-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban romantikus délutáni összejövetelt tartottak a nyugdíjas klubok tagjai.