Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Október 25. 19:30, szombat | Életmód
Forrás: Tizdolog.hu

10 apróság, amit megtehetnél az egészségedért, és mégis elsunnyogod

10 apróság, amit megtehetnél az egészségedért, és mégis elsunnyogod

Kezed a szívedre: te az alábbiak közül mindegyiket kipipálod a hétköznapokban?

Tökéletesen egészséges étrendet és profi edzéstervet elég fáradságos dolog beilleszteni a mindennapjainkba, azt aláírjuk. De csomó olyan dolog van, amit nem lenne nehéz megtennünk az egészségünkért, mégis elsumákoljuk. Kezed a szívedre: te az alábbiak közül mindegyiket kipipálod a hétköznapokban?

1 Víz, víz, víz! Ezerszer visszhangzott tény, hogy mindennap meg kell inni legalább 8 pohár vizet. Egy napra elosztva ez nem is tűnik olyan kivitelezhetetlen feladatnak, nem igaz? És sokan mégsem tudnak figyelni rá, hogy eleget igyanak.

2 Mindennap eszel zöldséget-gyümölcsöt? Jó, a napi 3×3 szabályt (azaz napi 3-szor egyél zöldséget vagy gyümölcsöt, és legalább 3-félét) tényleg csak odafigyeléssel lehet betartani, de naponta egy tálkányi idénygyümölcs elmajszolása elég kellemes kihívás, hát nem?

3 Ha már kajánál tartunk: a rendszeres étkezés betartása is nagyon fontos. Mondjuk mi el nem tudnánk képzelni magunkról, hogy kihagyunk egy étkezést, de állítólag vannak emberek, akik képesek elfelejtkezni a kajálásról, és már csak délután, szédelegve kapnak észhez, hogy hoppá, ők ma még nem is ettek.

4 Ki ne szeretne aludni? És ki szokott mindennap legalább 8 órát aludni? Na, őt irigyeljük. Hiába érezzük magunkat sokszor kimerültnek, valamiért hajlamosak vagyunk arra, hogy az alvásra szánt órákból csippentgetünk el. “Lefekszem, csak még megnézem ezt a youtube videót”, “Majd felkelek holnap korábban, és befejezem a munkát” – ismerős?

5 Elérkeztünk a másik neuralgikus ponthoz, a mozgáshoz. Ha nem is fér bele az adott napodba egy nagyobb edzés (mert ezek azért ám elég sok időt elvisznek, azt elismerjük), de azért törekedj arra, hogy apró részletekben több mozgást csempéssz a napodba. Közhelyes dolgok ezek, mégis kevesen ültetik át gyakorlatba: lift helyett válaszd a lépcsőt, gyalogolj haza pár megállónyit a munkahelyedről, vagy ha autóval jársz, legalább este tegyél egy sétát. Nem is hinnéd, mennyit számítanak ezek az apróságok! (No persze a rendszeres edzéseket nem tudod kiváltani velük)

6 Reggeli bemelegítés: aki nem gyakorolja, el sem tudja képzelni, milyen sokat számít, ha mindennap egy 10 perces-negyedórás bemelegítéssel kezdi az ember a reggeli rutinműveleteket! Komolyan, az egész napodra kihat, sokkal energikusabbnak érzed magad tőle, és nem is követel olyan nagy áldozatokat az idődből. Fontos, hogy óvatos, nem kapkodó mozdulatsorokat végezz, mert ilyenkor a tested még jobban el van gémberedve.

7 Ha tudod magadról, hogy az étkezéssel nem veszel magadhoz elég vitamint, akkor szedjél külön vitaminkészítményeket. Főleg ebben az őszi időben nem árt, ha felkészíted az immunrendszeredet: tarts például egy C-vitamin kúrát. (Akik azt hinnék, hogy ezzel meg lehet úszni a 2. pontot, azoknak azért jeleznénk, hogy bukták, ez azért nem helyettesíti a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztást.)

8 Állj többet ahelyett, hogy ülnél. Ez kissé fárasztónak hangzik az elején, de így nem terheled annyira egy mesterséges pozícióval a gerincedet, a szervezeted egésze viszont több energiát használ el. Sok gerincspecialista egyenesen azt javasolja, hogy soha ne üljünk, és még az irodai munkát is egész nap állva végezzük el. Ez azért egy meglehetősen nagy kihívásnak tűnik, de ha rövid időről (mondjuk egy buszozásról vagy egy telefonbeszélgetésről) van szó, akkor bizony érdemes felemelni a hátsónkat! Arra azért figyelj, hogy állás közben egyenesen tartsd magad.

9 Ne zabálj be lefekvés előtt. Nem azt mondjuk, hogy mondj le a vacsora örömeiről (a gasztro posztok mennyiségéből talán már kiderült, hogy mi sem csak párolt barna rizsen és csírákon élünk :D), de azért ne tolj be két tál csülkös bablevest este 11-kor. Ha nagyon nem bírsz ellenállni a nehezebb kajáknak, mondjuk vendégségben, akkor csak egy nagyon kis adagot szedj belőle, az íze kedvéért. De ha moderálni tudod az esti kajálásokat, akkor nemcsak jobban tudsz aludni, de a súlyodat is jobban kordában tarthatod, szóval megéri kompromisszumokat kötni!

10 És mindezek mellett fő a pozitív gondolkodás! Ha nem sikerült betartani az előző pontokat, ne keseredj el, hogy á, ez neked úgyse fog menni, és inkább hagyod az egészet a fenébe. Holnap új nap jön, amikor tiszta lappal indulhatsz, és újra megpróbálhatod. Ha pedig egy idő után sikerül ezeket az apróságokat rutinná alakítanod az életedben, már nem fognak fáradságosnak tűnni, hanem észrevétlenül besimulnak a mindennapjaidba, és a nagyobb változtatásoknak is könnyebben nekiláthatsz majd. Szóval ne add fel a próbálkozást!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.