Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Január 14. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat

5 ok, ami miatt a nők túlélik a férfiakat

A férfiak nemcsak biológiailag, szociológiailag is hátrányban vannak a nőkhöz képest

- állítja Marianne Legato, a Columbia University professzora, a gender-specifikus orvoslás egyik kutatója.

Egy 2012-ben született lány várhatóan 81,2 évet élhet - mindez öt évvel több, mint egy ugyanazon évben született fiú várható élettartama. Miért lehet mindez? Marianne Legato, a Columbia University professzora öt fő okot nevezett meg.

Már méhen belül is többet viselnek el

ét és félszer több fiú fogan meg, mint lány - de a fiúk sokkal nagyobb arányban válnak áldozatává a születés előtti fertőzéseknek, vagy a méhen belüli problémáknak, úgyhogy a születési arány közelebb van az 1:1-hez.
Kevésbé bevállalósak, szerencsére
Az akaratlan sérülések és balesetek a férfiak harmadik leggyakoribb halálnemének számítanak, a nők életében ez csupán a hatodik leggyakoribb halálok. Mindez biológiai okokra vezethető vissza: az agy felelősségvállalással és kockázatszámítással foglalkozó területe, a frontális lebeny sokkal lassabban alakul ki a férfiakban, mint a nőkben. Emiatt a férfiak sokkal több kockázatot vállalnak be, olyanokat, amelyeknek egy nő neki sem futna.

Később válnak a szívbetegségek áldozatává
Hiába számítanak a szívproblémák mindkét nem leggyilkosabb problémájának, a férfiak sokkal esélyesebbek erre. Míg a férfiak harmincas-negyvenes éveikben eshetnek a szívproblémák áldozatául, a nők általában 10 évvel később kerülnek csak veszélyeztetett állapotba. A klimaxig szervezetük ösztrogént termel, amely az artériáikat sokkal teherbíróbbá teszi.

Erősebb a szociális hálója
Az erősebb szociális hálóval bíró emberek halálának esélye 50 százalékkal csökken azokhoz képest, akiknek alig vannak barátai vagy szociális kapcsolatai - derül ki mindez a Brigham Young University 2010-es tanulmányából. "A legtöbb férfi magában tartja a problémáit, a nők pedig kiadják ezeket magukból, kibeszélik a barátokkal, és így feldolgozzák ezeket" - állítja a szakember. A házas férfiak ezen tekintetben kivételnek számítanak, ami egyúttal megmagyarázza azt is, hogy a kutatások szerint miért tűnnek egészségesebbnek és miért élnek tovább.

Jobban vigyáznak az egészségükre
Tavaly 24 százalékkal volt kisebb az esélye annak, hogy a férfiak meglátogatják háziorvosukat - derült ki az Agency for Healthcare Research and Quality felméréséből. A férfiak 28 százalékának nincs bevált háziorvosa - nem akarnak orvoshoz menni és nem akarják megtudni, hogy van-e bármilyen betegségünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.