Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 08. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: Szabadföld

A 4 T szabálya

A 4 T szabálya

Mi is az a 4 T szabály? Érdemes megtudnunk nem csak szülőként, de érdekességként is…

A Magyar Diabétesz Társaság közlése szerint az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben.
Az 1-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni. A vércukorszint normalizálásához a betegnek élethosszig tartó inzulinkezelésre van szüksége, és korlátoznia kell a szénhidrátfogyasztást. Sok szülő azonban nem veszi észre a tüneteket – figyelmeztet dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A betegség másik típusát korábban időskori cukorbetegség néven ismertük, ám mára egyre több fiatalnál jelenik meg, így inkább a 2-es típusú diabétesz elnevezést használják. Mindennek jórészt a szokások megváltozása: a mozgásszegény életmód, a sok szénhidrát az oka.
Fontos, hogy a család mielőbb felfigyeljen a kórra, ezért a világszerte zajló kampány a 4 T szabályára hívja fel a figyelmet:

Az angolul négy T-vel kezdődő tünetek a következők:

  • 1. Toilet, amikor a gyermek a szokásosnál többször használja a mosdót, a csecsemőknél gyakoribb pelenkaváltás szükséges, a korábban szobatiszta gyermek „visszaesik”
  • 2. Thirsty, vagyis szomjúság: a gyerek a korábbinál több folyadékot fogyaszt, mégsem tudja csillapítani a szomjúságát.
  • 3. Tired, tehát fáradtság, kimerültség.
  • 4. Thinner, azaz a súlyvesztés is az 1-es típusú diabétesz gyakori jele.

A 2-es típusú cukorbetegség nem mutat ennyire tipikus tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy a diagnózisra gyakran csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.
Egyes becslések alapján 2025-re a diabétesz minden tizedik 20–70 év közötti embert érintheti hazánkban. A magas vércukorszint miatt kialakuló idegkárosodástól tíz cukorbeteg közül legalább három szenved. A gyermekkorban, fiatalkorban kezdődő 1-es típusú kór gyakorisága is növekszik, de a felnőttek és időskorúak diabétesze még inkább.
Hazánkban a becslések szerint 700-800 ezren szenvednek e bajban. Ezenkívül legalább ennyi embert érint a betegség kórmegelőző állapota, amiről ők még nem is tudhatnak. Vércukorszintméréssel sokat tehetünk az egészségünkért, s megelőzhetjük a szövődményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.