Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Január 23. 14:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A magyar kultúra napján vette kezdetét a Petőfi Emlékév

A magyar kultúra napján vette kezdetét a Petőfi Emlékév

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban, ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Városunkban a jeles napról ünnepi műsorral emlékeztek meg hétfőn a Móra Ferenc Művelődési Központban. Kovács-Csonka Szilvia intézményvezető köszöntőjét követően Csányi József polgármester szólt a közönséghez.

– Mi kiskunfélegyháziak ma rendhagyó módon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Minden nemzet életében vannak jelentősebb ünnepek, amikor a mindennapi sürgető dolgainkat hátrahagyjuk és felöltöztetjük elménket és szívünket, hogy fejet hajtsunk azok előtt, akik valami nagyot alkottak. Ez a nap nem mérhető történelmi eseményeink évfordulóihoz, és pirossal sincs jelölve a naptárban. Mégis fontos dátum. Veszteségeink, hányattatásaink ellenére a kultúránk és értékeink megőriztek minket mi pedig megőriztük legfontosabb értékeinket: magyarságunkat, hazaszeretetünket, sírjainkat, templomainkat, vagy akár egy megsárgult fényképet, egy régi könyvet otthonunkban. Fontos ez. Fontos a legkisebb tárgy, a legkisebb részlet is, hiszen a kultúrára leselkedő egyetlen valódi veszély az, ha mi már nem érdeklődünk iránta. Mi magyar emberek. A magyar kultúra napja Kölcsey Ferenc napja is, aki életművével, művészetével, szónoki beszédeivel lámpása a magyarságnak, megalkotta imádságunkat, a Himnuszt, mely már pusztán dallamával is mélyen megérint minket.

Ezen a napon mi félegyháziak fejet hajtunk a magyar nemzet, a költészet másik sorsfordító hőse, Petőfi Sándor előtt is, aki a magyar költészet világirodalmi rangú, külföldön is elismert kiemelkedő alakja volt. Kultuszának félegyházi ápolói az elmúlt hónapokban azon munkálkodtak, hogy közelebb hozzák Petőfit a mai nemzedékhez. Elgondolkodtató, hogy a költő életműve mit jelent ma a fiataloknak és felnőtteknek. Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a Petőfi Emlékév programsorozat. Félegyháza az elkövetkező másfél évben több olyan országos rangú rendezvénynek ad otthont, amelyen hazánk más településeinek, diákjainak, a határon túli magyar művészei mutatkoznak be és nem hagyják, hogy lánglelkű költőnk alakja elhomályosuljon. Biztos vagyok benne, hogy ez a rendezvénysorozat is emlékeztet bennünket arra, hogy mit is jelent nekünk félegyháziaknak ma Petőfi, és méltón tiszteleghetünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősére, szeretett költőjére – mondta az ünnepség nyitányaként városunk első embere.

A köszöntő után Turek Miklós Versszínháza mutatta be Petőfi: A Szőlőszem című monodrámáját, mely a színész magával ragadó előadásmódjának köszönhetően a magyar kultúra napjának méltó produkciója volt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.