Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 17. 08:00, hétfő | Életmód
Forrás: origo.hu

A vécéülőke steril a törülközőhöz képest

A vécéülőke steril a törülközőhöz képest

A legtöbben valószínűleg a kilincset vagy a vécédeszkát említenék, ha megkérdeznék tőlük, hol él a legtöbb baktérium a lakásukban.

A legtöbben valószínűleg a kilincset vagy a vécédeszkát említenék, ha megkérdeznék tőlük, hol él a legtöbb baktérium a lakásukban. Egy új kutatás szerint azonban ez óriási tévedés. A lakások bakteriálisan legszennyezettebb tárgyai a konyharuhák és a törülközők.
A lakás legveszélyesebb baktériumterjesztői a törlőruhák, állítják amerikai kutatók nemrég megjelent tanulmányukban. Ráadásul nemcsak a konyharuhák a bűnösök: a fürdőszobai törülközők majdnem olyan hatékonyan terjesztik a mikrobákat. A probléma kettős eredetű. Egyrészt a törülközők és a törlőruhák hosszú ideig megtartják a nedvességet, ami kedvez a baktériumok életben maradásának. Másrészt ezeket a ház baktériumok által legjobban megszállt területein használjuk.

Az Arizonai Egyetem kutatói coliform baktériumokat mutattak ki a konyharuhák 89 százalékán és szintén coliform Escherichia colit a törülközők 25,6 százalékán. E baktériumok közös jellemzője, hogy előfordulnak a székletben (az E. coli szinte kizárólag csak ott), és ételmérgezés- valamint hasmenésjárványokat okozhatnak.A konyharuhák a legveszélyesebbek

A kutatók szerint valószínűleg a konyharuhák a háztartás baktériummal legszennyezettebb tárgyai, mivel ebbe töröljük a nyers hússal érintkező kezünket, illetve törüljük le a hússal is érintkező felületeket.

„Más élelmiszerekre is átvihetjük a szennyeződést, amikor megtöröljük a kezünket, majd megfogunk más valamit, illetve magunkat is megfertőzhetjük, ha szánkhoz érintjük a kezünket” – mondta Charles Gerba, a tanulmány vezető szerzője az ABC News-nak. „A fürdőszobai törülközők meg azok között a családtagok között terjeszthetik a baktériumokat és vírusokat, akik ugyanazt a törülközőt használják.”

A kimosás nem elegendő
A konyhai törlőkendők és mosogatórongyok egyszerű kimosása nem elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk a mikrobáktól. A kutatók felhívják a figyelmet egy másik tanulmányra, amelyben azt tapasztalták, hogy a baktériumok túlélik a konyhai mosogatószeres mosást és szárítást.

„A coliform E. coli és Salmonella túléli a konyhai mosogatórongyok megszárítását és megint elburjánzanak, amikor újra használatba veszik a rongyot” – írják a kutatók a tanulmányban.

A kutatók szerint kétperces hipós áztatás hatékonyabban csökkenti a baktériumok számát, mint a mosás.

Az is gondot okozhat, ha alacsony hőmérsékleten (30-40 °C-on) mossuk a konyharuhákat és törülközőket. A fertőtlenítés szempontjából az ideális a legmagasabb hőmérsékleten történő mosás.

Mit tegyünk a baktériumok ellen?
Minden törülközőt és konyharuhát legalább 3-4 naponta cseréljünk és mossunk ki.
Papírtörlőt használjunk az élelmiszer-előkészítő hely tisztítására és a kéztörlésre.
Öblítőszer helyett ecetet használjunk a szagok elűzésére, és a törlőkendő nedvszívó képességének megtartására.
A mosások közötti időben áztassuk a kendőket higított hipóoldatba (két evőkanál hipó öt liter vízhez) és szárítsuk meg őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.