Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Március 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A világ leghosszabb határvédelmi rendszerét építjük Türkmenisztánban

A világ leghosszabb határvédelmi rendszerét építjük Türkmenisztánban

Ha nem vagyunk ott már a legelején az Európán kívüli piacokon, le fogunk maradni - mondta Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes két magyar cég 5,5 millió dolláros külföldi beruházását bemutató sajtótájékoztatón, csütörtökön. A Umirs Europe Kft. és a Molaris Kft a világ egyik leghosszabb egybefüggő kültéri védelmi rendszerét szállítja Türkmenisztánba.

Két magyar vállalkozás a világ leghosszabb, ezer kilométeres egybefüggő határvédelmi rendszerét szállítja Türkmenisztánba - jelentette be Szabó László. A mostani üzlet kiváló példája annak, hogy mire képes a július óta épülő integrált külügyi rendszer - tette hozzá utalva arra, hogy a tárca tavaly indította el kampányát az Eximbankkal, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), és a Nemzeti Kereskedőházakkal közösen azzal a céllal, hogy kis- és közepes vállalkozásokat ösztönözzenek a külföldi piacok felé.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, nem véletlen, hogy Európában nem nyitottak kereskedőházakat, hiszen az uniós tagállamokkal szabadon tudunk kereskedni. Ugyanakkor hangsúlyozta, fontos növelni az Európán kívüli kereskedelmet, hiszen a következő 15-20 évben a világgazdasági növekedés nagy része a keleti, majd a déli relációkból fog érkezni. Mint fogalmazott, ha nem vagyunk ott már a legelején az Európán kívüli piacokon, le fogunk maradni. „Ebben a tekintetben a legtöbb nagy, nyugat-európai ország már megelőzött minket” - mondta, és példaként említette, hogy a brit export 57 százaléka megy az Európai Unión kívülre.

A miniszter-helyettes felhívta a figyelmet, hogy a magyar export 80-85 százalékát jelenleg a nagyvállalatok bonyolítják, ezért céljuk, hogy minél több, egyedi termékkel előálló kisvállalkozást külföldi piacokra segítsenek.

Puskás András, az EXIM vezérigazgató-helyettese elmondta, az 5,5 millió dollár értékű beruházáshoz a bank 1 millió dollárnyi megtérülő hitelt nyújtott az Umirs Europe Kft.-nak. Közölte, céljuk, hogy a közeljövőben 20 százalék fölé nőjön a kkv-k aránya a magyar exportban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során