Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Április 09. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index listája szerint a magyarnál rosszabb egészségügy csak Lengyelországban, Albániában, Bulgáriában, Montenegróban és Romániában van.

Az ágazat egyik legfontosabb problémája hazánkban a forráshiány. De mennyi pénzre is lenne szükség?

Európában, de az OECD országok között is lemaradtunk az egészségügy fejlettségét tekintve. Az egyik kiemelt probléma a forráshiány. A hiány nagysága körülbelül a GDP 1 százalékának, azaz durván 350 milliárd forintnak felel meg. Az egyik megoldandó probléma a teljes ágazatot érintő béremelés lenne. Idén valószínűleg 100 milliárd forintot fordítanak erre a célra, de Dózsa Csaba egészség-közgazdász véleménye szerint ezt követően legalább még két évig hasonló mértékű kiadásra volna szükség, hogy közép-európai viszonylatban versenyképessé váljanak a fizetések.

A forráshiány másik területe a leépült eszközpark és infrastruktúra, amely komoly pótlásra szorul. A négy évvel ezelőtti államosítás következtében rendszeres források egyszerűen nem állnak rendelkezésre. Évente plusz 40-50 milliárd forintra lenne szükség - véli Dózsa Csaba.

Ezeken kívül pedig egyszeri beruházások is kellenének, például a kórházak rendbetételére. Erre az illetékes szervektől szándék és terv legalább már van. Illetve nemcsak a felzárkóztatás, hanem az új technológiák bevezetése is forrásigénnyel jelentkezik.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.