Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2022. Május 05. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Allergiás tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék

Allergiás tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék

A következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek

- írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, amivel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége.

Ugyanakkor az NNK azt ajánlja, hogy fűnyírást, kaszálást allergiás ember lehetőleg ne végezzen és a közelében se tartózkodjon. Ha ez nem megoldható, akkor viseljen maszkot. A lakásban a gyakori és nedves portörlés ajánlott.

Mint írták, magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak: asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiásoknak és az asztmásoknak azt javasolják: a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Címkék: allergia, pázsitfű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket