Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 01. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az utóbbi évtized legrosszabb teljesítményével zárta az évet a londoni tőzsde

Az utóbbi évtized legrosszabb teljesítményével zárta az évet a londoni tőzsde

A globális pénzügyi válság óta eltelt évtized legrosszabb évét zárta hétfőn a londoni értéktőzsde (LSE).

Az irányadó FTSE 100-as index az újév előtti utolsó, rövidített kereskedési napot 5,84 pontos, 0,09 százalékos gyengüléssel 6728,13 ponton fejezte be. Ez 959 pontos, 12,4 százalékos veszteség a tavalyi utolsó záróértékhez képest.

Az idei esés azt jelenti, hogy a FTSE 100-as indexet alkotó vállalatok összesített piaci tőkeértéke hozzávetőleg 242 milliárd fonttal (86 ezer milliárd forinttal) csökkent.

Az LSE irányadó árfolyammutatója legutóbb három éve, 2015-ben zárt éves mínuszban, de az akkori veszteség nem érte el az 5 százalékot.

A FTSE 100-as a tavalyi évet 7,6 százalékos tizenkét havi erősödéssel zárta. Az indexben szereplő cégek részvényeinek összértéke 2017-ben 141 milliárd fonttal nőtt, vagyis az idei éves tőkeérték-veszteség azt jelenti, hogy a FTSE 100-as vállalatok együttes tőzsdei kapitalizációja több mint 100 milliárd fonttal alacsonyabb a 2017 elején mért szintnél.

A londoni értéktőzsde 2018-as teljesítményét a világgazdasági és a világkereskedelmi kockázatok mellett a legnagyobb súllyal a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságok terhelték.

A vállalati szektor legnagyobb aggálya az a lehetőség, hogy az Egyesült Királyság a Brexit feltételeiről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból, tekintettel arra, hogy az EU-val novemberben elért 585 oldalas egyezmény elfogadásához egyelőre nincs meg a többség a londoni alsóházban. A megállapodásról a képviselőknek eredetileg december 11-én kellett volna szavazniuk, de Theresa May miniszterelnök a voksolást január harmadik hetére halasztotta, elismerve, hogy az alsóház a decemberi időpontban jelentős többséggel elvetette volna a Brexit-egyezményt.

Továbbra sem egyértelmű, hogy a januárra halasztott szavazásig a brit kormány mivel tudja megnyerni az alsóházi többséget a megállapodás támogatásának.

A piac borúlátását alátámasztja a Bank of England minap összeállított 12 oldalas évzáró helyzetértékelése.

A brit jegybank elemzése szerint a Brexit körüli bizonytalanságok jelentősen erősödtek az idei év utolsó hónapjaiban, és ennek terhei már a piacokon is látszanak: a banki finanszírozási költségek, valamint a pénzügyi szektoron kívüli, magas hozamú - vagyis kockázatosabb - kategóriába sorolt vállalati kötvények felárai meredeken, a többi fejlett gazdaságban tapasztalható ütemnél gyorsabban emelkedtek, a brit piacra összpontosító vállalatok részvényei érdemben gyengültek, a font is tovább gyengült és árfolyamkilengési hajlama is jelentősen erősödött.

Az üzleti szektorban végrehajtott beruházások értéke a legutóbbi három negyedév mindegyikében csökkent, az elmúlt tizenkét hónapban csaknem 2 százalékkal esett vissza, miközben a hét vezető ipari hatalom (G7) többi gazdaságában átlagosan 3,5 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban - állt a Bank of England összegzésében.

A jegybank nem először hívta fel a figyelmet a Brexit-folyamatból eredő növekedési kockázatokra.

Nemrégiben bemutatott, számos forgatókönyvet vizsgáló 87 oldalas tanulmányában közölte: a teljesen szabályozatlan Brexitre kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék (GDP) e forgatókönyv-változat esetén 8 százalékkal zuhanna a 2019 első negyedévére várható szinthez képest.

Ez összeomlásszerű recesszió lenne, sokkal súlyosabb, mint amelyet a brit gazdaság a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság alatt átélt: a brit hazai össztermék értéke a válság előtti utolsó csúcspont és az akkori ciklus mélypontja között összesen 6,25 százalékkal zuhant.

Címkék: london, tőzsde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése