Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 26. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu

Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába?

Beleőrül a szomszéd kutya ugatásába?

Sok lakó életét megkeseríti a szomszédban folyamatosan ugató házi kedvenc, s komoly konfliktusokhoz vezethet, ha a gazdi meg sem próbál tenni ellene.

Egy Budapest közelében fekvő nyaralóövezetben "estek egymásnak" a szembeszomszédok. Egy foglalkozásukból kifolyólag éjjel dolgozó és napközben pihenő házaspár azt nehezményezte, hogy a szemközti ház nagytestű kutyája állandóan hangosan ugat, így nyugalmuk ellehetetlenül. Noha a házaspár panasszal élt a helyi jegyzőnél az ügyben, egy olyan kereskedelmi forgalomban kapható ún. ultrahangos készüléket is felszereltek kerítésükre, amely működésével "átneveli" a kutyát. A készülék gyártója ugyanis azt ígéri, hogy a sértő hang miatt az ugatás megszűnik.

A kutyatulajdonos ugyanakkor azt állítja, hogy a készülék hatásköréből kedvence nem tud kitérni, azóta folyamatosan levert és depressziós az állat, ezért ő is panasszal fordult a jegyzőhöz és kéri az eszköz eltávolítását.

Mit tehetnek a felek, ha elmérgesedik egy szomszédvita?

A fenti eset egy életszerű példa arra, hogy folyamatos kutyaugatás megkeserítheti a szomszédok életét. Amennyiben nem sikerül békésen rendezni a problémát, megbeszélni a szomszéddal, hogy mások életére is legyen tekintettel, akkor igénybe lehet venni a törvényes lehetőségeket.

A települési önkormányzatnál kell bejelentést tenni és birtokvédelmet kérni. Az önkormányzat illetékese helyszíni szemlét tart, felméri a kutya tartási körülményeit, s amennyiben azt állapítja meg, hogy a kutya tartása ellehetetleníti a szomszédok lakhatását, a gazda kötelezhető, hogy oly módon helyezze el a kutyáját, ami a környékbeli lakók nyugalmát nem zavarja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;