Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 10. 17:09, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: OMSZ

Csak a világháborúk és 1956 állította a mostanihoz hasonló kihívás elé a mentőket

Csak a világháborúk és 1956 állította a mostanihoz hasonló kihívás elé a mentőket

Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az operatív törzs sajtótájékoztatóján hétfőn.

Csató Gábor a mentők napján, egyúttal az OMSZ 73. születésnapján és a szervezett magyar életmentés kezdetének 134. évfordulóján hangsúlyozta, erőfeszítéseiket a pandémia kezdetétől két cél vezérelte: az, hogy mindent megtegyenek a betegekért és megóvják a mentők testi és lelki egészségét.

"Bajtársaink a normál mentési feladataikon felül a mai napig több mint 160 ezer fertőzésgyanús vagy koronavírus-fertőzött embernek nyújtottak segítséget, és önkéntesek bevonásával 1,2 millió járványügyi mintavételt végeztek" - közölte.

Kiemelte, a nagy terhelés ellenére 2020-ban sem tört meg az a tendencia, hogy csökkent a kiérkezési idő. Bár 2015-höz képest mintegy 20 százalékkal több esetben kellett életet menteniük, helyszínre érkezésük idejét sikerült tovább javítaniuk - mondta.

Csató Gábor hangoztatta, hogy bajtársaik egészségére mindig a legnagyobb odafigyeléssel vigyáztak és vigyáznak ma is, ehhez a kezdetektől minden szükséges felszerelés biztosított volt.

A legrosszabb időszakban mintegy 2,5 százalék volt a fertőzöttek aránya a mentőszolgálatnál, mára ez a védőoltás eredményeként minimálisra csökkent - jelezte.

Az OMSZ-főigazgató megjegyezte, hogy munkatársai a járvány alatt eddig több mint 12 millió gumikesztyűt, több mint 3 millió védőmaszkot és több mint 500 ezer védőoverált használtak el.

Csató Gábor köszönetet mondott az elhivatott munkát végző bajtársainak, az őket segítő önkénteseknek, felsőoktatási hallgatóknak, betegszállító szervezeteknek, magánszemélyeknek, cégeknek, civileknek, a magyar társadalom egészének a tevékenységükhöz nyújtott támogatásért.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy bár a mentőszolgálat büszke lehet az elvégzett munkára, a járványnak nincs vége, a következő hetekben is ugyanolyan aktívan és komolyan kell dolgozniuk, mint eddig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során