Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2024. Április 02. 11:38, kedd | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Ebzárlat és legeltetési tilalom Bács-Kiskun egyes területein

Ebzárlat és legeltetési tilalom Bács-Kiskun egyes területein

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal március 30-ától április 19-éig.

A rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt a kiskunfélegyházi, a bácsalmási, a bajai, a jánoshalmi, a kalocsai, a kiskőrösi, a kiskunhalasi, valamint a Kiskunmajsai Járás területén Kiskunmajsa, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát és Szank közigazgatási területére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

A tilalom kiterjed ebekre, macskákra és legelő állatokra.A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák vegyék fel, ne pedig a háziállatok. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel – írta a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

Az érintett területek térképe IDE, a települések listája pedig IDE kattintva nézhető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.