Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 15. 07:00, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Egészségesebb táplálkozásra nevel az új közétkeztetési rendszer

Egészségesebb táplálkozásra nevel az új közétkeztetési rendszer

A túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása a célja az új közétkeztetési rendszernek.

A túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása a célja az új közétkeztetési rendszernek – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában rendezett BabaMama Expón.
Novák Katalin a 2015. január 1-jén életbe lépő új rendszer legfontosabb elemei közül megemlítette a változatossági mutatót, amelynek az a célja, hogy ne mindig ugyanaz kerüljön a gyerekek tányérjába, és előírja, hogy hányszor kell friss zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket felszolgálni. Az előírás tiltásokat is tartalmaz, januártól például kész ételeket – mint amilyen a grízes tészta – nem lehet majd utólag cukrozni, és tilos lesz a sótartalmú ételízesítők használata.


Az államtitkár hangsúlyozta, az egészséges életmódra nevelést egészen kicsi korban kell elkezdeni mind a szülőknek, mind az államnak, hogy később ne szenvedjenek cukor-, szív- és érrendszeri betegségben, mint most az idősebb generáció. Hozzátette: fontos tudatosítani, hogy ami egészséges, az lehet finom is.


Novák Katalin felhívta a figyelmet a kormány családtámogatási programjára, amelyről bővebb információt az Emmi standjánál kaphatnak az érdeklődők. Bemutatta a kormány tájékoztató füzeteit – Család és otthon, Család és támogatások, Család és munka - amelyek elektronikus formában is elérhetők a www.kormany.hu honlapon.


Novák Katalin augusztusban jelentette be, hogy 2015. január elsején lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkövet jelent majd a sófogyasztás csökkentésében.

A kilencedik BabaMama Expót és a Gyerekvilág élményhétvégét november 14. és 16. között rendezik meg a Budapest Sportarénában. Az esemény középpontjában a gyerekek fejlődése, fejlesztése és a tehetséggondozás áll.

(MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.