Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 15. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Együtt ünnepelte Félegyháza a dicsőséges forradalom napját

Együtt ünnepelte Félegyháza a dicsőséges forradalom napját

Szoboravatással, ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára március 15-én Kiskunfélegyházán.

A jeles esemény tiszteletére avatták fel Boczonádi Szabó József altábornagy mellszobrát a Kossuth utcán, majd a katonai zenekar kíséretével vonultak át az emlékezők a Petőfi-térre, ahol az egybegyűlteket a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar köszöntötte, Tóth László vezényletével.

Az ünnepség nyitányaként Ficzkó Juhász Zoltán, Nagy Tünde és Varga Mihály, valamint a Kiskunmajsai Huszár Bandérium tagjainak közreműködésével táncos-énekes-tekerőlantos előadást láthattak a megjelentek. Ezt követően Keresztes Tünde kulturális referens köszöntője hangzott el.

"Az 1848-as esztendő mindenkor emlékezetes marad Európa szabadságszerető népeinek történetében. A népjogokért vívott küzdelmek dicsőséges éve volt ez. A francia nagy forradalom maradandó és mély hatása egészen átalakította az egyeduralom önkénye alatt senyvedő nép gondolkodásmódját. Új eszmék, új irányok keletkeztek. Szabadság, testvériség, egyenlőség jelszavának gyakorlati megvalósításáért sóvárogtak az emberek. A láncok megcsörrentek, a szívekben a szabadság vágya lobbant lángra, majd 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört és győzött a forradalom."

Csányi József polgármester beszédében kihangsúlyozta milyen megtiszteltetés városunk számára, hogy a forradalom kiemelkedő alakja, Petőfi Sándor városunk szülötte és szobránál ünnepelhetjük évről-évre a tavasz jeles napját, mely tisztaságával, fennköltségével még az utókort is megszépítő vonásaival együtt kiragyog történelmi évfordulóink közül.

„Az természetes, hogy az eseményekhez kapcsolódó hősöket is olykor szédítő magasságokba emelte a hálás utókor. Félegyházán is érezzük ezt, hiszen most is itt állunk Petőfi Sándor ércszobra előtt, amelynek 2022. október 27-én ünnepeltük városunkba kerülésének és felállításának 100. évfordulóját. A nagy székely szobrász, Köllő Miklós halhatatlan alkotását Petőfi 75. születésnapján állították fel a segesvári vár ormán, ahonnan az első világégéskor elindult otthonról haza, hogy aztán egy évszázaddal ezelőtt megérkezzen a szülőföldre. Azóta szinte folyamatosan itt emlékezünk meg nemcsak nagy költőnkről, de az 1848-as forradalom és szabadságharcról is. A mindenkori megemlékezések ünnepi hangulatát koszorúinak, virágainak özönét látva öröm tölthet el bennünket.” – mondta beszédében Csány József polgármester.

A polgármester köszöntőjét követően Domokos László színművész, Petőfi dicsérete című műsorát láthatta a közönség.

Az ünnepség koszorúzással zárult, melyen városunk elöljárói, a pártok, az oktatási és kulturális intézmények, civil szervezetek elhelyezték tiszteletük jeléül koszorúikat a Petőfi szobor lábánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.