Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 21. 12:15, csütörtök | Helyi
Forrás: HVG

Ennél egyszerűbb trükk nincs a boldogsághoz

Ennél egyszerűbb trükk nincs a boldogsághoz

Azt hinnénk, hogy egy beszélgetésnél a téma alapvetően határozza meg hangulatunkat, de ha a hangunkra is figyelünk, máris már a helyzet.

Szokott arra figyelni, hogy milyen hangulatúnak hallja a saját hangját? Egy svéd kutatás szerint egyáltalán nem mindegy milyennek halljuk a hangunkat, annak változtatásával boldoggá és szomorúvá is válhatunk, és ezt észre sem vesszük, pedig érdemes figyelni rá.

A vizsgálat résztvevőit becsapták a Lund Egyetem szakemberei: az alanyoknak beszélniük kellett, de úgy, hogy egy fejhallgató és egy mikrofon volt rajtuk. A mikrofonba beszélők hangját a kutatók úgy alakították át, hogy az boldogabb vagy szomorúbb hang legyen, mint amilyen a valóságban, a fejhallgatóval pedig a manipulált hangjukat hallották. Így fordulhatott elő, hogy akár egy kellemes témánál szomorú volt a saját hangjuk.

A résztvevők nem figyeltek fel a beavatkozásra, ami már önmagában furcsa, de ami igazán fontos: az átverés befolyásolta a hangulatukat. A résztvevőknek ugyanis folyamatos visszajelzéseket kellett adniuk aktuális hangulatukról, amely a szomorúvá manipulált hang hallatán szomorúbb lett és fordítva.

A kutatók szerint tehát a mindennapokban fontos figyelni arra, hogy milyen hangon beszélünk másokkal, ugyanis ez a saját hangulatunkat is befolyásolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.