Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Március 23. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Főszerepben az őstermelőket érintő változások

Főszerepben az őstermelőket érintő változások

Őstermelőket és családi gazdaságokat érintő 2016. évi adóváltozásokról tartott előadást Szabó Gábor a NAV osztályvezetője március 22-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az előadó eloszlatta a témával kapcsolatos tévhiteket és mindenkinek szívesen válaszolt a felmerülő kérdésekre is.

Mint tudjuk, januártól új szabályozás lépett életbe az őstermelők esetében. A rendelet az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentését szolgálja, valamint az ellenőrzési jogkörök kibővítésén keresztül a fekete gazdaság felszámolására is erőteljes lépéseket tesz. Ezenkívül a mezőgazdasági őstermelői igazolványokra vonatkozó új jogszabály megteremti az elektronikus eljárás, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit.

Ezzel a rendelkezéssel az a legfőbb cél, hogy a vásárlók egyértelműen be tudják azonosítani az érvényes igazolvánnyal rendelkező, valódi őstermelőket, és a hazai termékeket, hogy ezáltal is emelkedhessen azok fogyasztása. Ezen túlmenően az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként már nem értékesíthetik.

A fentiekben is felvázolt új ellenőrzési szabályok nem jelentenek hátrányt a jogkövető őstermelők számára, sőt előnyösebb helyzetbe is kerülnek a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók felszámolásával. Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés a jövőben is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainál kezdeményezhető. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is díjmentes lesz!

Az eddig kézzel kitöltendő kérelmet felváltja az őstermelők által közölt adatok alapján automatikusan létrehozott nyomtatvány. A NAK a szükséges feltételek megléte esetén ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően a kiállításától számított hatvan napig igazolja az őstermelői jogviszonyt.

A kártya alapú igazolvány elkészültétől számított öt évig lesz hatályos, ellentétben a korábbi évek gyakorlatától, mikor is három évig volt érvényben. A kártyát postai úton vagy az igénylés helyén vehetik át a kérelmezők. A papír alapú igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik.

Jelentős változás, hogy lejáró igazolvány esetén október hónaptól lehetőség lesz a tárgyévet követő év január 1-jétől hatályos új igazolvány igénylésére. Az adminisztrációt csökkentő céllal továbbra is lehetőség lesz közös őstermelői igazolvány kiváltására, azonban ezzel egy időben, különböző helyszíneken továbbra sem lehet értékesíteni, ugyanis az igazolvány nem másolható.
A betétlap adattartalma jelentősen bővül, ezáltal egyértelműen az őstermelőhöz, illetve az igazolványhoz rendelhető, továbbá a kifizetők számára is az eddigieknél informatívabb dokumentumként szolgálhat a felvásárlás során.

A fentieken kívül még sok egyéb témával kapcsolatos kérdésre sikerült választ kapniuk a jelenlévőknek úgy a családi vállalkozások, mint az őstermelői jogviszony tekintetében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.