Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Augusztus 08. 08:16, hétfő | Belföld
Forrás: mti/fotó:facebook.com/budaivaroltalmazo

Kihirdették a Cseh Tamás művészeti pályázat győzteseit

Kihirdették a Cseh Tamás művészeti pályázat győzteseit

Harmincegy pályamunka közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a Budai Vároltalmazó Közalapítvány által meghirdetett Cseh Tamás művészeti pályázat legjobb alkotásait, amelyeket vasárnap hirdettek ki.

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek. A felhívás nem szabott tartalmi kereteket, ennek megfelelően sokféle, meglepően izgalmas, érdekes alkotás jutott a döntőbe - idézi fel szervezők által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény.

A Budai Vároltalmazó Közalapítvány felhívására 31 pályamunka érkezett be, a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a legjobb tíz alkotást, majd ezek közül került ki a legjobb, díjazásra érdemes három mű.

A zsűri tagjai Előd Ágnes szobrász; Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese; Révész Emese művészettörténész; Cseh András kutató képzőművész, Cseh Tamás fia; Váradiné Naszályi Márta, az 1. kerület polgármestere; Salgó Viktória kulturális menedzser, énekes, dalszerző, valamint Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója voltak.

A pályázat első díját Lévay Jenő A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István Cseh Tamás című domborműve lett.



A szervezők a közönséget is bevonták a döntésbe, a második fordulóba került alkotásokra bárki leadhatta szavazatát.

A Vároltalmazók Facebook-oldalán 2710 szavazat érkezett az alkotásokra. A közönségdíjat 1041 szavazattal Szentgyörgyvölgyi Gábor Plakát Cseh Tamásnak című alkotása nyerte el.

A pályaművek fotóit a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;