Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 18. 14:23, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Kismamaként is fitten

Kismamaként is fitten

A Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában kéthetente megrendezésre kerülő betűbölcsi vendége ma (október 18-án) Oláhné Marcényi Judit volt, aki „Mama-Fitt” torna címmel tartott bemutatót a megjelenteknek.

Az egészséges élet kialakításához elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és a sport, melyre a kismamáknak is ügyelniük kell. Általánosságban megállapítható az a tény, hogy a tudatosan megtervezett étrend aktív életmóddal párosítva garancia arra, hogy a leendő anyukák a várandósság során mindvégig csinosak, energikusak maradnak, és a kilencedik hónap végére a mérleg csupán - a szakemberek által optimálisnak tartott - kb. tíz kilóval mutat majd többet. A sport a szülés utáni regenerálódást is elősegíti. Amellett, hogy serkenti az anyagcsere-folyamatokat, jótékonyan hat a bélműködésre, fokozza a vérkeringést, erősíti az izmokat is. Gondoljunk csak bele, hogy egy kismamának szinte napi szinten kell szembesülnie azzal, hogy a gyermeket fel kell emelnie, sőt mellette még a bevásárláskor a csomagokat is cipelnie kellene. Az ízületek, porcok eleve már a várandósság alatt óriási megterhelésnek vannak kitéve, a szülés után pedig ez a terhelés nemhogy csökkenne, de tovább növekszik.

OIláhné Marcényi Judit a kismamáknak tartott előadásán bemutatta a helyes testtartást állás és ülés közben, mely testünk számára a legoptimálisabb biomechanikailag. Emellett a kisgyermek kézbe vételének legmegfelelőbb módját is megismerhették az előadáson megjelentek. A legfontosabb szempont minden emeléskor, hogy szemben álljuk a kisgyermekkel (vagy bármiféle tárggyal), próbáljuk minél közelebb magunkhoz húzni és egyenes derékkal emeljünk fel, hogy a porcok minél kisebb terhelés alá essenek.

Ezen túlmenően a pár perc alatt elvégezhető tornagyakorlatoknak különösen nagy értéke van egy kismamánál, hiszen minden percét a gyermekével töltve másra nem nagyon jut idő. Legfőképpen önmagára nem. Judit olyan nyújtó és erősítő gyakorlatokat mutatott be, melyek akár a kisbaba mellett is könnyen elvégezhetők, nem igényelnek túl nagy időráfordítást és rendkívül jótékony az ízületekre, gerincre, idegrendszerre gyakorolt hatása.

A mozgás mellett természetesen a relaxáció is nagyon fontos egy anyuka számára, hogy nyugodt, harmonikus családi életet tudjon teremteni otthonában. Természetesen a szellemi felfrissüléshez is kaptak instrukciókat a megjelentek az előadás során. Az előadó minden gyakorlatot sorra bemutatva, interaktív módon vezette rá a kismamákat arra, hogy milyen kevés is elég a testi-lelki frissesség és jó közérzet eléréséhez.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.