Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat találtak Mexikóban

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat találtak Mexikóban

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat fedeztek fel a mexikói Veracruzban lévő Arroyo Pesquero régészeti lelőhely egyik folyójában.

A barnás-fehéres színű jádekőből készült tárgy az időszámítás előtt 900 és 400 közötti időkből való, és "rendkívüli, szokatlan régészeti leletnek számít" - írták a szakemberek az Ancient Mesoamerica című folyóiratban publikált cikkükben. Az Arroyo Pesquero régészeti projektben részt vevő Jack Hunter 2012-ben búvárkodás közben találta a leletet nagyjából 2-3 méterrel a felszín alatt egy folyóban.
A tárgy az olmék civilizáció idejére nyúlik vissza. Az egykor óriás kőfejeket faragó olmékok legnagyobb és leghíresebb központjának számító La Venta nagyjából 16 kilométerre északkeletre találtható az Arroyo Pesquero lelőhelytől.
A 8,7 centiméter magas és legszélesebb pontján 2,5 centiméter átmérőjű lelet komoly fejtörést okoz a szakembereknek. A tárgyon szögletes alakzatok és vésett vonalak futnak végig, a tetejéből mintha kúp nőne ki. A régészek szerint az egész olyan, mint egy absztrakt módon ábrázolt kukoricacső.
A fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem professzora, a projektet irányító Carl Wendt szerint a kukorica, akárcsak a bab és a tök, fontos részét képezte az ősi mezoamerikai népek étrendjének - olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálon.
A rejtélyes tárgynak számos funkciója lehetett. A szakemberek szerint egykor minden bizonnyal véreztetési rituálékhoz használhatták, jelenlegi formájában azonban valószínűleg valaminek a csúcsdísze lehetett és a hatalmat szimbolizálta.
Pályafutása utolsó állomásaként az istenségeknek, vagy az ősök emlékének szánt adományként, esetleg varázslat céljából dobták a folyóba. A régészek szerint az elmúlt ötven évben több ezer olyan leletet találtak a területen, amelyet ugyanilyen célból hagyhattak hátra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.