Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Január 26. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress

Különdíjat kapott a magyar hústál

Különdíjat kapott a magyar hústál

A szerda esti eredményhirdetésen a Széll Tamás vezette magyar csapat lett a negyedik, 1565 ponttal, 16 ponttal lemaradva a bronzérmes Izland mögött.

A második Norvégia (1600 pont), a nyertes az Egyesült Államok (1644 pont) lett. Fantasztikus hír, hogy a magyar csapat által feltálalt hústál különdíjat kapott a Bocuse d'Or zsűrijétől.

A zsűri különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika / a tálalás / a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során ‒ olvasható a csapat honlapján. A lyoni döntő első versenynapján, a rendkívül erős mezőnyben küzdő magyar csapat teljesítményének elismerése egyben kedvező nemzetközi visszaigazolás a magyar gasztronómia terén az utóbbi években tapasztalható fejlődésről is.

Az idén 30. születésnapját ünneplő, kétévente megrendezett gasztronómiai megmérettetés, a Bocuse d'Or zsűrije a magyar csapatnak ítélte a negyedik helyet. A verseny európai döntőjét korábban megnyerő Széll Tamásnak és csapatának most a világ minden tájáról érkező 23 élvonalbeli séffel és csapatával kellett felvennie a versenyt, és a nemzeti gasztronómiai sajátosságokra is hangsúlyt fektetve elkészítenie a rendelkezésre álló 5 óra 35 perc alatt a bresse-i csirkére épülő hústálat és a vegán tányértémát.

A magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország mindössze harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt.

Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjén, idén, zsinórban harmadszor is a magyar csapat plakátja kapta a legtöbb közönségszavazatot. A győztes, a magyar erdő hangulatára épülő plakátot a Network 360 Reklámügynökség készítette Ruszthy Dávid art director és Sárosi Zoltán fotós közreműködésével.

Az eredmény nemcsak Széll Tamás és csapata – Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach, Hamvas Zoltán elnök és a felkészülést segítő Szulló Szabina – tehetségének és kitartó munkájának elismerése. Megerősítése ez a helyezés a hazai alapanyagok, borok ugrásszerű fejlődésének, és azoknak az erőfeszítéseknek is, amelyek a magyar gasztronómia terén történtek az elmúlt években. Magyarország a világdöntős helyezésével és az európai döntő tavalyi megnyerésével megkerülhetetlen helyet vívott ki magának Európa és a világ gasztronómiai térképén. Az elismerés újabb lendületet adhat annak a fejlődésnek, amely a hazai vendéglátást jellemezte a közelmúltban, és irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.