Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 22. 08:49, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Lélegzetelállító előadás a szabadságharc emlékére a PG-s diákoktól

Lélegzetelállító előadás a szabadságharc emlékére a PG-s diákoktól

Nem érti ezt az a sok ember, mi áradt itt meg, mint a tenger. Miért remegtek meg világrendek. Egy nép kiáltott, aztán csend lett…

Márai Sándor: Mennyből az angyal című versének ez a néhány sora magában hordozza az 1956-os, egyetemi ifjúság által vezetett népforradalom csodáját. Mert csoda volt az, ami Budapesten majd az ország számos pontján hatvan évvel ezelőtt történt. Szavakat nemigen lehet találni arra a felszabadult, lélekkel és reménnyel teli összetartozásra, amit átélhettek azokban a napokban. 1956 rendkívülisége a felkelő hősiessége abban rejlik, hogy a hazánkban zajlott eseményeknek világtörténelmi jelentősége volt. Nem anyagi javakért, hanem magasztos célokért folyt a harc. A kivívott, a megtapasztalt szabadság mámorító napjai történelmünk kitüntetett pillanatai közé tartoznak. Magyarország erkölcsi és politikai példát mutatott a világnak. – mondta Rokolya Csaba a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény igazgatója az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott előadás nyitányaként.

Az 1956-os események 60. évfordulója alkalmából a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény Karinthy Színjátszó csoportja "56 CSEPP VÉR" címmel musical adaptációt adott elő október 21-én a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében. A lenyűgöző és óriási sikerrel előadott darabot Andrásiné Czirle Katalin rendezte.

„A történelem során a magyar népnek mindig is harcos és vitézi múltja volt. Mindig meg kellett küzdenie az évszázadok alatt a szabadságért. Nem volt ez másként a II. világháborút követően sem 1956-ban. Igaz akkor a tizenegy napot követően leverték ezt a forradalmat és nem jött el a hőn áhított szabadság, de ennek ellenére 1989-ben majd ezt követően a rendszerváltás után egy szabad országban élhetünk ma már.” – Csányi József polgármester e szavakkal köszöntötte a népes számban megjelent közönséget. Beszédét követően felgördült a pódium függönye és egy olyan előadást láthattak a nézők, ami méltán tükrözte azt az elsöprő horderejű szabadságvágyat, mellyel ’56 hősei megmutatták, hogy nemzetünk ifjai minden erejükkel képesek küzdeni a közös célért: a rabiga lerázásáért.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.