Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Augusztus 16. 12:16, csütörtök | Helyi
Forrás: bacsmegye.hu

Magyarországon egyedülálló napteleszkóp van Kiskunhalason

Magyarországon egyedülálló napteleszkóp van Kiskunhalason

A látogatók pénteken esténként találkozhatnak vele a helyi csillagdában.

Ilyen eszköz csak egy van! Balogh István, a kiskunhalasi Csillagászati Obszervatórium vezetője és a fia a közelmúltban lett kész azzal a napteleszkóppal, melyben két évtized munkája van.

A Nap 149 millió 600 ezer kilométerre van hozzánk. Ezzel a különleges napteleszkóppal lehet tanulmányozni a felszínét közelebbről. - A Nap felszínét az emberek akkorának látják, mint a Holdat. A Nap valójában egy izzó gázgömb, 5600-6000 Kelvin fok van rajta. Ezzel a távcsővel lehet vizsgálni a termonukleáris reakciókat – tudta meg a HalasMédia Balogh István csillagásztól. – Látok foltcsoportot, látom a felszínt. Tudom, hogy mikor lesz kitörés – tette hozzá.

A Kiskunhalason található, országosan is egyedülálló napteleszkóp kéttagú, légréses optikával rendelkezik, melyet anno a Zeiss Művek gyártott és ma már beszerezhetetlen. Hasonló is csak az Amerikai Egyesült Államokban található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.