Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 18. 08:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Májunk védelmében

Májunk védelmében

Testünk legnagyobb méretű szerve, a máj meglepően jól képes regenerálódni.

Sok szempontból nagy szerencse ez, hiszen a túl sok alkoholt fogyasztók, a májbetegségen átesettek, az emésztőszervi problémákkal küzdők igencsak próbára teszik ezt a szervünk.
Persze nem árt, ha valamilyen természetes módon is megtámogatják a fontos szerv működését. Erre a célra a máriatövis kivonata, a szilimarin az egyik legjobb eszköz.

Másképpen szamárkóró
A népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövénye. Májvédő és májtisztító hatása ma már a nyugati orvoslás által is elismert. Nem véletlenül választotta 2013-ban a máriatövist az év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

Mi az a szilimarin? A máriatövis legfontosabb hatóanyaga a szilimarin, amely antioxidáns hatású vegyületkeverék. Többféle flavonoidből áll. Ezek játszanak főszerepet a méreganyagok eltávolításában, a máj regenerálódásában és segítenek további károsodások kivédésében.
A szilimarin védi a májsejteket a toxikonokkal (mérgekkel), a sugárzásokkal, a mechanikus károsodásokkal és még a hepatitiszt okozó vírusokkal szemben is.

A máriatövis kivonata a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkció fenntartásához is hozzájárul. Mivel a szilimarinnak gyulladáscsökkentő hatása is van, májgyulladás esetén része lehet a terápiának. A máriatövis hatóanyaga főleg étrend-kiegészítővel juttatható a szervezetbe. Teaként inkább más, szintén a májtisztítást elősegítő gyógynövényekkel keverve fogyasztják. Ilyen például a benedekfű, amely erősíti a máriatövis hatását. Egyes kutatások felvetették, hogy a szilimarinnak rákellenes hatása is lehet, de ez az állítás még további kutatásokra szorul. Az viszont biztos, hogy a máriatövis segíthet gombamérgezések esetén is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.