Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Január 18. 16:00, vasárnap | Életmód
Forrás: otvenentul.hu

Meglepő rákellenes étel

Meglepő rákellenes étel

Serkenti az immunrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, ráadásul a rák ellen is véd – állítják a kutatók a datolyáról, amely antioxidáns-tartalmának köszönhetően óvja a sejteket a károsodástól.

Serkenti az immunrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, ráadásul a rák ellen is véd – állítják a kutatók a datolyáról, amely antioxidáns-tartalmának köszönhetően óvja a sejteket a károsodástól.

A datolya az ünnepi időszak egyik kedvenc csemegéje, ám nemcsak olyankor érdemes fogyasztani belőle. Az International Journal of Clinical and Experimental Medicine című szakfolyóiratban megjelent friss értekezés szerint a szabadgyökök káros hatását kiküszöbölő antioxidánsok révén ez a gyümölcs számos betegség ellen véd.

A szabadgyökök olyan reaktív anyagok, amelyek a test természetes folyamatainak során keletkeznek, szintjük azonban a környezeti hatások miatt tovább növekedhet.

A beszámolóban az áll, hogy a datolyában rengeteg polifenol van, amely közismerten mérsékeli a rák előfordulását, illetve az amiatti halálozási kockázatot, valamint béta-D-glukánt is tartalmaz, ami állatkísérletek során tumorcsökkentő hatásról tett tanúbizonyságot.

A datolya emellett bőségesen rejt a magas vérnyomástól védő káliumot, továbbá immunerősítő mangánt, rezet és szelént.

A szerzők úgy vélik, hogy a datolya fogyasztása a vitaminok és az ásványi anyagok mellett azért is különösen áldásos, mert magas cukortartalmának ellenére nem alakul zsírrá a szervezetben.

A kutatást vezető Dr. Arshad H. Rahmani, a szaúd-arábiai Qassim Egyetem munkatársa elmondta, hogy a datolya rákellenes hatására vonatkozóan további munkálatok szükségesek.

„Korábban már kiderült, hogy ez a gyümölcs kiküszöböl bizonyos sejtmutációkat, a folyamat részletei azonban egyelőre nem ismertek” – fogalmazott a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.