Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Március 08. 14:30, szerda | Helyi
Forrás: adozona.hu

Megtagadható-e az orvosi ellátás, ha a beteg nem biztosított?

Megtagadható-e az orvosi ellátás, ha a beteg nem biztosított?

2007 áprilisától az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megelőzően az egészségügyi szolgáltató köteles a betegnél előzetes jogviszony-ellenőrzést végezni.

A múlt héten több médiumban is megjelent a hír, mely szerint a sziámi ikrek édesanyja ugyan próbálkozott, hogy terhessége alatt orvosi ellátást kapjon, de arra tekintettel, hogy nem volt társadalombiztosítása, megtagadták az ellátását. Az eset kapcsán kérdésként merült fel, hogy jogos volt-e az ellátás, illetve jelen esetben a terhesgondozás megtagadása.

2007 áprilisától az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megelőzően az egészségügyi szolgáltató köteles a betegnél előzetes jogviszony-ellenőrzést végezni. A jogviszony-ellenőrzéskor két ellátási feltételt vizsgálnak. Ellenőrzik, hogy a betegnek, illetve az ellátást igénybe vevő személynek

  • van-e érvényes taj száma, és
  • rendelkezik-e egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó jogosultsággal.

A jogviszony-ellenőrzés során a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) informatikai rendszere többek között zöld vagy piros jelzéssel informálja az egészségügyi szolgáltatót a beteg jogviszonyával kapcsolatban. Abban az esetben, ha érvényes a taj szám, és a jogviszony (pontosabban az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó jogosultság) rendezett, akkor „zöld lámpa” jelzi a szolgáltatónak, hogy az ellátandó személy a NEAK nyilvántartásában jogosultként szerepel. A beteg, illetve az ellátást igénybe venni szándékozó személy az ellátásra zöld utat kap, azaz az egészségügyi szolgáltatónak el kell látnia őt.

Piros lámpa esetén az ellátandó személy taj száma érvényes, de a NEAK nyilvántartásában jogosultként nem szerepel. Ez esetben is megkapja a beteg az egészségügyi szolgáltatást, de meg kell keresnie a kormányhivatal egészségbiztosítási szervét jogviszonya rendezése, tisztázása érdekében.

Feltételezhetően a kismama is piros jelzést kapott, azaz a taj száma érvényes volt, de az egészségügyi szolgáltatási jogosultsága nem volt rendezett.

Címkék: NEAK, taj szám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.