Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 01. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Ne dobja ki a narancshéjat!

Ne dobja ki a narancshéjat!

A narancshéjban olyan hatóanyagok találhatóak, melyek hatékonyak a magas koleszterinszint, a plakk-képződés, így az artériák elzáródásának megelőzésében.

A legtöbben automatikusan kidobjuk a narancshéjat, és csak a finom gyümölcshúsra koncentrálunk, pedig a narancs héjának számos pozitív hatása van. Lássuk, mi mindenre jó még!
A narancs héja nemcsak tápanyagokban gazdag, hanem a hangulatunkat is javíthatjuk vele. Bármire kívánjuk is felhasználni a narancshéjat, nem árt az óvatosság. Csak olyan narancsot vásároljunk, amelyet nem kezeltek vegyszerekkel vagy rovarirtókkal. Ezek ugyanis megmaradhatnak a héjon, és a szervezetünkbe kerülve komolyabb tüneteket is okozhatnak. Ha azonban sikerül organikus termesztésű narancsot vásárolnunk, annak érdemes felhasználni a héját is!
A narancshéjban olyan hatóanyagok találhatóak, melyek hatékonyak a magas koleszterinszint, a plakk-képződés, így az artériák elzáródásának megelőzésében. A narancshéjban emellett rengeteg vitamin és ásványi anyag található, melyek küzdenek a számos betegség kialakulásáért felelős káros szabad gyökök ellen.
A narancshéjban található C-vitamin felső légúti betegségek ellen is védelmet nyújt, és enyhíti a bronchitis, a nátha, az influenza, az asztma tüneteit.
Kutatások szerint a narancshéjban olyan anyagok is találhatóak, melyek megnyugtatják a háborgó gyomrot, segítik az emésztést és enyhítik a gyomorégés tüneteit is. A narancshéjban emellett rengeteg élelmi rost van, az pedig elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. A rostnak nagy szerepe van például az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteinek megelőzésében. Gyomorpanaszok esetén készítsünk főzetet a narancshéjból és kortyolgassuk el.
A narancshéj fehérítheti és csillogóvá teheti az elszíneződött, ételtől vagy italtól foltos fogakat. Egyszerűen dörzsöljük meg a fogainkat a narancshéjjal, vagy készítsünk belőle pasztát, és ezzel "mossuk" meg a fogunkat.
A narancshéj felfrissíti az állott levegőjű szobát, és nagyon kellemes illatot biztosít a lakásnak. Keverhetjük egész fahéjjal, szegfűszeggel is - tegyük a darabokat egy dekoratív tálba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA