Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 27. 13:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne támadd! Inkább tedd nevetségessé…

Ne támadd! Inkább tedd nevetségessé…

A fenti megállapítás dr. Kolláth György alkotmányjogásztól származik, aki ezen elvet vallva az Orbán-kormány súlyos hibáiról tartott előadást városunkban október 26-án az MSZP Székházban.

A Móra Klub jóvoltából Közéleti klub indult Kiskunfélegyházán, melynek legfőbb célja az, hogy meghívott vendégek segítségével fórumot biztosítsanak a beszélgetésekhez. A Móra Klub október 26-ai vendége Horváth Tamás, az MSZP Kiskunfélegyházi Szervezetének elnöke meghívásából dr. Kolláth György alkotmányjogász, ügyvéd volt.

Az előadás az „Az alkotmányjogász „A hetedik te magad légy! Októberi derű-ború: Alaptörvény + módosítás; jogi közállapotok uniós háttérben” címet kapta.

Dr. Kolláth György Béla szolnoki születésű, budapesti ex-ügyvéd, közigazgatási és alkotmányjogász. Középiskolai tanulmányait a Verseghy Ferenc Gimnáziumban végezte kitűnő érettségivel, majd a szegedi JATE Jogi Karán summa (Uni)cum laude-val szerzett diplomát és szakvizsgázott. 2014 nyarától nyugdíjasként is közjogi óraadóként tevékenykedik.

Szakmai előmenetelét tekintve kezdetben tanácsi dolgozóként, majd minisztertanácsi főosztályvezető-helyettesként tevékenykedett, később a minisztériumok törvényelőkészítő főosztályvezetője, miniszteri biztos lett. Eközben egyesület-kutatóként, jogoktatóként és kormányhivatali főtanácsadóként és prevenciós intézet helyettes vezetőjeként dolgozott. 2014 nyaráig volt ügyvéd. Alkotmány-, közigazgatási, média- és sportjogot, általános jogot oktat(ott) egyetemeken, ill. főiskolán, az ELTE és a TF c. docense. Nyugdíjba vonulása óta vállal közszereplést. Legfőbb kutatási területei az emberi jogok, államszervezet, civil társadalom és közhatalom, alkotmányos intézmények, közigazgatás, sportjog, médiajog, továbbá humor a jog mindennapjaiban.

Az alkotmányjogász utóbbi kutatási területe hűen tükrözi azt a stílust, amelyben – pártpolitikát mellőzve – keményen bírálja korunk politikai rendszerét, kormányzatunkat, mondvacsinált intézkedéseit és a négy éven belüli hetedik alaptörvény módosításra irányuló törekvését. Dr. Kolláth György az október 2-ai népszavazástól az alaptörvény módosításán, menekültügyön át egészen az Unióhoz való csatlakozásból fakadó legkülönfélébb problémakörökig mindent kérdésre jogász szempontjából világította meg az alapvető kormányzási hibákat a hallgatósága számára.

Már az előadás egyik témájának felvezető címszavát kiragadva mosolyra húzódik a szánk, miszerint: Alaptörvény-faricskálás, mint pótcselekvés; továbbá uniós jogi tények és kihívások, s ezek koccanása. Mint azt dr. Kolláth György megfogalmazta: az alkotmányjog magasiskola, a rendszer csúcsa; magasan és messze van a mindennapoktól, az egyszerű polgároktól. Ám ha ott hiba mutatkozik, az végigmegy a rezsim egészén, mindenki a saját bőrén tapasztalja. Épp ezért fontos tisztán látnia a hétköznapi embereknek azt, hogy milyen bábszínház módjára zajlanak az események kormányzati szinten. Azonban azt is leszögezi az alkotmányjogász, hogy nem támadni kell a rendszert, hanem nevetségessé tenni és akkor –véleménye szerint - az magától összeomlik. A humor eszközét felhasználva groteszk képpel festi le az Orbán-kormány intézkedéseit, de mindezt párttól függetlenül teszi. Ő úgy fogalmaz: nem kell párthoz kapcsolódni ahhoz, hogy a jogász szemszögéből megláttassa az emberekkel a felszín alatt rejtőző tényeket.

Annyi bizonyos, hogy az érdekfeszítő és humorral tarkított előadás nemcsak egy kellemes délutáni beszélgetést nyújtott a hallgatóságnak, hanem a hétköznapi emberek nyelvére lefordítva átláthatóvá tette a jelen politikájának szövevényeit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.