Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Január 15. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Öregebben, kevesebben

Öregebben, kevesebben

Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás

Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2040-re hétmillióra csökkenhet a magyarok száma. Az optimistább jóslat kétmilliós, a pesszimistább hárommilliós lélekszámcsökkenéssel számol. A folyamat szinte megfordíthatatlan.

A tényleges szaporodás és fogyás az Európai Unió országaiban

Bár a gyerekvállalási kedv továbbra is viszonylag magas a magyarok körében, mégsem elég a csökkenés mérsékléséhez.

A kutatóintézet az elemzésében megjegyzi, egyre kevesebb a szülőképes korú nő, így még akkor is kevesebben leszünk, ha nem lanyhul a gyerekvállalási kedv. Ezzel párhuzamosan pedig természetesen növekszik az idősek száma.

Nagymértékben befolyásolja a csökkenő létszámot az elvándorlás emelkedő mértéke is. Egyre több fiatal költözik külföldre (ez a szám folyamatosan nő az érettségizők körében is: évről évre többen választanak külföldi egyetemet, ahonnan sokan már nem költöznek haza), és alapít a határon túl családot.

A népességfogyás egyébként évtizedek óta probléma az országban: az 1980-as években évente körülbelül 16 ezerrel lettünk kevesebben, a 2000-es évek elején ez a szám már 35 800 volt. 2010 után pedig még nagyobb ütemben fogyatkozik a magyarok száma: évi 38 800 fő volt a népességfogyás. Tavaly pedig meghaladta a 40 ezer főt.

JAVULHATNA MÉG. Csökkent az abortuszok száma az elmúlt hat évben, de még így is jelentős, több tízezer terhességmegszakítást végeznek évente Magyarországon. 2015-ben 31 176 abortuszt végeztek el, ami 23 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a művi terhességmegszakítások csökkenésében jelentős szerepet játszanak a felvilágosító előadások és a sürgősségi fogamzásgátló tabletták megjelenése is.

Címkék: fogy, népesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.