Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sebhelyek alapján vizsgálták a tünékeny csőrös ceteket

Sebhelyek alapján vizsgálták a tünékeny csőrös ceteket

Az óceán legrejtélyesebb bálnafaját tanulmányozó kutatók kiderítették, hogy egyedei hosszú távú szövetségekbe tömörülnek.

A Baird-féle csőrös cet a jelek szerint kedveli bizonyos egyedek társaságát. A ceteket sebhelyeik alapján azonosító kutatók szeretnék, ha vadászatukat - jelenleg Japán északi részén - felfüggesztenék addig, míg többet ki nem derítenek komplex szociális struktúrájukról. Az új eredményeket a Marine Mammal Science folyóiratban tettek közzé.

Erich Hoyt, a vizsgálat vezetője és csapata bő négy éven át követte az állatokat, tavasztól kora őszig. A cetek viszonylag kevés időt töltenek a felszínen, és rendszerint 30 perces merülésekre vállalkoznak akár 1 kilométeres mélységbe is.

Tanulmányozásuk ebből kifolyólag általában nehézkes, de a négyéves vizsgálat és a számos sebhely általi katalogizálás révén a kutatók újabb információkat szereztek szociális viselkedésükről. A legizgalmasabb eredmény ama hosszú távú kapcsolatokhoz kötődik, amelyeket a jelek szerint kialakítanak egymás között.

A főként orosz diákokból álló kutatócsapat négyszer figyelte meg, hogy két cet szövetségbe tömörödik: a kutatási időszak alatt egyértelműen rendszeresen találkoztak egymással.

A sebhelyek szerintük sodródó hálókhoz, kardszárnyú delfinekhez vagy szivarcápákhoz köthetőek; ahogyan angol nevük is (cookiecutter avagy „tésztaszaggató”) sugallja, ezek a cápák megtámadják a nagyobb testű állatokat, kerek darabokat harapnak ki húsukból. Mindez arról árulkodik, hogy a csőrös cetek a kelet-oroszországi hideg vizekből az eme cápafajnak otthont adó melegebb, szubtrópusi tengerekbe vándorolnak.

Hoyt elmondta, a cetek gyakran kerülnek halászhálókba vagy megszigonyozzák őket, ezért közös felelősségünk a védelmük, ami felett jelenleg könnyen elsiklunk. „Mivel pedig, olybá tűnik, nagy távokat tesznek meg, vadászatukat nemzetközi szinten kellene szabályozni” - teszi hozzá.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) - a bálnák védelmével és vadászatának szabályozásával megbízott globális szervezet - szerint 13 méteres termete ellenére a Baird-féle csőrös cet a kis cetek avagy fogas cetek kategóriájába tartozik, nem pedig az úgynevezett nagy cetek csoportjába. Mindez magával vonja, hogy jelenleg nem esik a bizottság szabályozásának égisze alá, azaz vadászatát az adott ország - jelen esetben Japán - saját törvényei szerint szabályozhatja.

Az IWC szóvivője hozzátette, a tagállamok jó néhány éve vitáznak azon, hogy a szabályozást ki kellene vetni a kisebb cetfélékre is. A szociális viselkedésbe mélyebb betekintést engedő új kutatás valószínűleg hozzájárul majd a vita eldöntéséhez.

Ari Friedlaender, az Oregon Állami Egyetem ökológusa szerint a cetek hosszú távú kapcsolatai és komplex szociális struktúrája alapján a populációk megzavarása vagy bizonyos egyedek eltávolítása belőle súlyos konzekvenciákkal járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;