Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Február 05. 10:51, csütörtök | Életmód
Forrás: mindenegyben.cafeblog.hu

Sose add a macseknak...

Sose add a macseknak...

10 étel, amivel soha ne etesd a macskádat!

Ugye veled is előfordul, hogy evés közben a macskád könyörgő tekintettel bámul rád. És ilyenkor te mit teszel? Bizony adsz neki egy falatot. Hát bizonyos ételek esetében ez a mozdulat akár még kedvenced életébe is kerülhet. Mik ezek az élelmiszerek?

1. Diákcsemege

Ki gondolná, hogy az édes, apró mazsola szemek a cicák számára nagy veszélyeket tartogatnak. Néhány gramm is elég lehet ahhoz, hogy a macskád veseelégtelenséggel kórházba kerüljön. Ha véletlenül megeszik néhány szemet, akkor 24 órán keresztül tartsd megfigyelés alatt, vagy vidd orvoshoz. A mérgezés tünetei: gyengeség, levertség, étvágytalanság, kevés vizelet és hasmenés.

2. Hagyma

A hagymában lévő szulfidok tönkretehetik a vörös vértesteket és vérszegénységet okozhatnak. Mindig olvasd el a macskának adott ételeken lévő címkét, hogy tartalmaz-e hagymát, vagy olyan fűszert, mely tartalmazza ezt az összetevőt is.

3. Fokhagyma

Mivel a fokhagyma rokonságban áll a hagymával, ezért szintén mérgező lehet a macskád számára. Ez még több olyan anyagot tartalmaz, amely veszélyes az állat számára, így még jobban kerüld ennek használatát az étele elkészítése során.

4. Nyers tojás

Bár az emberek sem eszik gyakran, mégis lehetséges, hogy a kis állat maradékként megkapja a tojást. A macskák érzékenyek erre az élelmiszerre. Ezen kívül veszélyes lehet a szalmonella vagy e-coli baktérium fertőzés kockázata miatt is. A cicák számára is nagyon fontos B vitamin felvételét is akadályozza.

5. Alkohol

Tudom egy lelkiismeretes állattartó soha nem itatná meg alkohollal kedvencét. De az asztalon maradt, félig teli boros vagy söröspoharak csábítóak lehetnek a cicáknak. Egy kis mennyiség is elég lehet ahhoz, hogy az állat mámorossá váljon, vagy akár mérgezés áldozata legyen.

6. Koffein – Csokoládé

Csábító, hogy reggeli közben a cicus is kortyoljon egyet a kávédból vagy teádból, esetleg egy darabka csokit dobj neki, de ne tedd. A koffein sűrűbb vizelésre készteti, ami által hamar kiszáradhat a kis állat. Ezen kívül hatással van a szívre és az idegrendszerre is. A csokoládé pedig kifejezetten tiltott étel, hiszen teobromint tartalmaz, ami háziállatunkat megmérgezheti.

7. Zsíros hús

Hosszú távon kapott zsíros húsok miatt kedvenced elhízhat, ez ízületi fájdalmakat, ezen kívül hasmenést és hányást is okozhat.

8. Csont

Ropogtatni való csirkecsont! Felejtsd el! A cica bélrendszerét, száját is megsérthetik az éles csontdarabok. Esetenként fulladást vagy bélrendszeri és emésztési gondokat is okoz.

9.Tej vagy tejszín

Bizony a felnőtt macskák között is sok a laktóz érzékeny. Szervezetük nem képes lebontani ezt az összetevőt, emiatt hasmenésük lesz. Súlyos esetben vidd sürgősen állatorvoshoz a cicádat.

10. Avokádó

Bár hazánkban nem annyira elterjedt ez a gyümölcs, mégis fel kell hívnom rá a figyelmedet. Nagyobb mennyiség elfogyasztása légzési problémát, gyomor- és bélrendszeri gondot, valamint a szív körüli vizesedést okozhatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.