Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 14. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: femina.hu

Tárgyak, amik örökre elűzik a penészt:

Tárgyak, amik örökre elűzik a penészt:

Léteznek eszközök, amelyek segítenek eltüntetni vagy éppen megelőzni a penészesedést.

A penészgombák egyre több lakásban okoznak problémát, különösen a fűtésszezon idején. Megjelenésüknek számos oka lehet, kezdve a ház szerkezeti hibáitól a túl jól szigetelő nyílászárókig, tény azonban, hogy bizonyos szabályok betartásával, valamint a megelőzést szolgáló lépésekkel csökkenthető a penészesedés mértéke. A következő tárgyakkal például sokat tehetsz az egészséges otthonért: nézd meg a képeket!

A sólámpa, mint maga a só is, magához vonzza a nedvességet, ezáltal pedig csökkenti a levegő páratartalmát, ami akadályozza a penész kialakulását. Érdemes tenned belőle - vagy sótéglából - a problémás helyekre.

Egyre népszerűbbnek számítanak a páramentesítő eszközök, amelyek akadályozzák a penésznek kedvező, nedves közeg kialakulását. Számos verziójuk létezik, vannak kisméretű, néhány ezer forintért megvásárolható, tablettás készülékek, de nagyobb teljesítményű, elektromos berendezések is.

Ha az egyik legegyszerűbb megoldást választanád, és nem is olyan intenzív a penész jelenléte lakásodban, a gyakoribb, tudatos szellőztetés is megoldás lehet. Ehhez azonban érdemes tudnod, mekkora a lakás páratartalma: ha beszerzel egy pár ezer forintos páratartalom-mérő készüléket, vagyis hygrométert, könnyebb lesz megtartani az ideális, 30 és 60% közötti páratartalmat.

Érdemes a takarítás során HEPA-szűrős porszívót használnod, ez ugyanis nemcsak a porrészecskéket fogja fel, de a penészgombákat sem engedi visszajutni a lakás levegőjébe.

Penész általában olyan helyeken alakul ki, ahol a nedvesség hideg felülettel találkozik, ahol is lecsapódik. A falakat egy kicsivel melegebben tarthatod, ha hőszigetelő tapétát használsz, ami ugyanúgy felhelyezhető a falra, mint bármelyik másik tapéta. Ráadásul ezzel a fűtésszámládat is mérsékelheted.

Léteznek olyan beltéri falfestékek, amelyek gátolják a penész kialakulását. Ha újrafestést vagy egészségügyi festést tervezel, érdemes a festékboltban ilyen iránt érdeklődnöd.

Egy páraérzékelős ventilátor is segítséget jelenthet, ezek ugyanis automatikusan elkezdenek szellőztetni, ha érzékelik, hogy megemelkedett a páratartalom. Ha utóbbi lecsökkent, le is állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.