Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Április 04. 09:00, szombat | Életmód
Forrás: hvg.hu

Tökéletes töltött tojás

Tökéletes töltött tojás

Avagy töltött tojás zanzásítva. Igencsak egyszerű, ám roppant kívánatos módon házasítottuk össze a húsvét két legfontosabb kellékét, a sonkát és a tojást. De azért egy kicsit cifráztuk.

Avagy töltött tojás zanzásítva. Igencsak egyszerű, ám roppant kívánatos módon házasítottuk össze a húsvét két legfontosabb kellékét, a sonkát és a tojást. De azért egy kicsit cifráztuk.

Ha hiszik, ha nem, a tojást tojással cifráztuk. Mondhatnánk, hogy nem apróztuk el a dolgot, pedig de. Merthogy a cifránk a fürjtojás, ami ugye elég apró. Sok kicsivel sokra mentünk, ám nem messzire, hiszen a fürjtojás szinte mindenhol kapható már, piacon, zöldségboltban, szupermarketben, közértben.

S hogy kerül a tojás a tojásba, és mi köze a sonkához? Kezdjük ott, hogy előrelátás szükségeltetik. Ha megfőztük a húsvéti sonkát, a kihűlése után ne feledjünk rögtön levágni belőle egy darabot. Erre ideálisak a sonkacsücskök, a sonkapótlék kötözött sonkáknál pedig a végek. Utóbbi esetében a húst összetartó és formázó hálót lehetőleg ne daráljuk bele a krémbe. Bár biztosan akadnak, akik erre azt mondják, a gyorspácolt, kényszerérlelt, vízzel injekciózott "ipari" kötözött sonka ízén az már nem sokat rontana.

Sonka félretéve, jöhet a majonéz. Töltött tojások ízében kardinális tényező: a legjobb minden vitán felül a házi majonéz, de mivel csak egy kanálnyi kell belőle, s egyetlen tojássárgájából is ennek a mennyiségnek a négy-ötszöröse jön ki, kivétel erősíti a szabályt alapon, használhatunk nyugodtan kész majonézt is. Tapasztalataink szerint az üveges majonézek jobbak, mint flakonos vagy tubusos példányok. Lehet, hogy ugyanabban a tartályban készült mindegyik, mégis előbbi krémesebb, mint a rázogatós, nyomogatós kiszerelésű.
Na, akkor kezdhetjük zanzásítani a töltött tojást.

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt-főtt sonka (vagy ami erre leginkább hasonlít)
  • 12 fürjtojás (általában éppen tucatnyi van egy dobozban)
  • 1 evőkanál jó minőségű majonéz
  • 1 főtt tojás (ez már persze a tyúktól)
  • bors, pirospaprika, nagyon kevés só, ha egyáltalán

Elkészítés:

  1. A fürjtojásokat főzzük meg: tegyük hideg vízbe, forraljuk fel, aztán amikor már zubogva forr, húzzuk le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk békén, míg szobahőmérsékletűre hűl. Akkor tisztítsuk meg a kis tojásokat (picit nehezebben adják meg magukat, mint a tyúktojás, mert a belső hártya vastagabb), vágjuk hosszában ketté, ügyesen szedjük ki a pici sárgákat.
  2. A félretett sonkát a megtisztított keménytojással és a fürjtojások sárgájával együtt tegyük konyhai robotgépbe, és krémesítsük. Robotgép híján daráljuk le.
  3. Keverjük hozzá a majonézt – azért most külön, mert így krémesebb marad, a gép szinte belepréselné a többi hozzávalóba. Ízesítsük kevés borssal, s ha a sonkától meg a majonéztől nem elég sós, csipetnyi sóval.
  4. Kiskanállal adagoljuk a krémet a főtt tojásfehérjékbe, ha nem bízunk a kezünkben, nyomjuk habzsákból. Így látványosabb is lesz a produktum. Szórjuk meg leheletnyi pirospaprikával, és ennyi.

Locsolóknak is ajánlott, ennyi szilárdat talán elfogadnak a folyékonyak mellé.

Tipp: Csipkedhetünk a tojásokra friss petrezselyemzöldet, rukkolát, esetleg bébispenót-leveleket. Ha a kis töltött tojásokat a főtt sonka köré rakosgatjuk egy tálon, olyan lesz, mintha gyöngysorral vennénk körbe, nagyon mutatós, finom. De feldíszíthetjük a "gyöngysorral" a salátástálat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.